Speciális nyugdíj-kiegészítés

    A román parlament kedden újból megszavazta a törvényhozók nyugdíjának kiegészítéséről szóló törvényt, amelyet nyáron Klaus Iohannis államelnök visszaküldött a törvényhozói testületnek.
    Az államfő a megfontolást kérő levelében “túlzónak és önkényesnek” minősítette az extra nyugdíjat, továbbá azt is kifogásolta, hogy a korrupcióért elítélt volt honatyáktól sem tagadták volna meg a juttatást.
    A parlament részben meghallgatta az elnöki kifogást, így az elítélt honatyák nem kaphatnak speciális nyugdíj-kiegészítést. A jogosult volt törvényhozók a nyugdíjkorhatár betöltése után igényelhetik a pótlékot, ha legalább egy teljes képviselői vagy szenátori mandátumot kitöltöttek.
    A törvény korábbi változata szerint azok a képviselők vagy szenátorok is kaphattak volna nyugdíj-kiegészítést, akik minimum hat hónapig voltak választottak. A román elnök ezt az időtartamot túl rövidnek tartotta, ezért növelték egy teljes mandátumra a pótlékra feljogosító egyik meghatározó feltételt.
    A kiegészítés értéke egy mandátum esetén 1550 lej (109 ezer forint), két mandátum után 3100 lej (218 400 forint), három után 4600 lej (324 ezer forint) jár a rendes öregségi járandóság mellett egy nyugdíjas honatyának.
    A román statisztikai hivatal adatai szerint októberben mintegy 2600 lej (183 200 forint) volt Romániában a bruttó átlagbér, az átlagnyugdíj értéke 892 lej (62 800 forint) volt a második negyedévben.
    A parlament 2010-ben, a gazdasági válság miatt törölte el a katonák, rendőrök, titkos ügynökök, pilóták és törvényhozók speciális nyugdíjait, a 2012 májusa és 2015 novembere között hatalmon levő Victor Ponta vezette kormány visszaállította ezek nagy részét.

(MTI)
(A címfotó illusztráció: aktual24.ro)

Kérem ossza meg ismerőseivel: