Spontán vasutassztrájk Romániában

Fennakadások a vasúti közlekedésben

    Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.
    A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, jászvásári és bukaresti körzetre is átterjedt.
    Néhány órás veszteglés után a vonatok egy része tovább indult, mivel azonban a munkabeszüntetés szervezetlen formában történt, a CFR nem jelentette be hivatalosan, hogy befejeződött volna a sztrájk.
    A CFR honlapján közzétett adatok szerint mindkét Budapestre tartó, a sztrájk által érintett járata tovább indult. Az IR 362-es jelzésű gyorsvonat, 260 perc késéssel indult tovább a kolozsvári pályaudvarról a biharkeresztesi határállomás felé, míg a Temesvár felől érkező IRN 78-as számú vonat 285 perces késéssel várható a Kürtös-Lökösháza határátkelőre.
    A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy – bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük – nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére.
    A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a CFR 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták.

MTI


Hargita megyében három vonat vesztegelt szerda reggel, közülük az egyik a Korona, amely Csíkszentdomokos közelében (Izvoru Olt vasútállomásnál) állt meg. Egy vonat Csíkszentkirálynál, egy pedig Tusnádon vesztegel a sztrájk miatt.

A társaság vezetősége arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a vonatok érkezési és indulási idejéről, mivel jelentős késésekkel lehet számolni.

(www.agerpres.ro)


Címfotó: facebook.com/CFRCalatori.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: