Sporttörténeti jelentőségű eseményre emlékeztek

90 éves a székely jégkorong

1931. január 4-én Szinaján a bukaresti Román Tenis-Club (T.C.R.) meghívására barátságos mérkőzésen lépett jégre az Csíkszeredai Korcsolya Egylet csapata. Erre a dátumra a csíki és egyben a székelyföldi jégkorong alapítási dátumaként tekinthetünk. A sporttörténeti jelentőségű eseményről a 90. évforduló alkalmából a ma esti Gyergyói Hoki Klub – Csíkszeredai Sportklub találkozón emlékeztek meg a felek.

Dóczy János kapus, Löffler Aurél, Schmidt Béla hátvédek, Vákár Lajos, Czáka István, György Antal csatárok, valamint Császár Jenő és Sprencz György cserejátékosok alkották azt a csapatot, amely először képviselte Csíkszeredát egy jégkorongmérkőzésen. A csapatvezetők Dóczy András és Balogh János voltak. A legelső, egyébként idegenbeli találkozó dátumát sokáig bizonytalanság övezte. Az 1929. január 6-i dátum tartotta magát hosszú ideig a köztudatban, azonban korabeli sajtóközlések azt bizonyítják, hogy a két évvel későbbi időpont a helytálló a szinajai összecsapás tekintetében.

A résztvevők visszaemlékezései szerint a mérkőzés első harmadában jól állta a sarat a csíki csapat, viszont az utolsó két játékrészben a mieink fáradtsága miatt a T.C.R. szerezte meg a győzelmet 6-0 (0-0, 3-0, 3-0). A román bajnok T.C.R. egybeesett az akkori román válogatottal is.

A székelyföldi jégkorong 90. születésnapját ünnepeljük tehát 2021. január 4-én. Ebből az alkalomból a mai Gyergyói Hoki Klub – Csíkszeredai Sportklub találkozó előtt rövid megemlékezésre került sor.

A sportág 90 éves története nagy büszkeséget és legalább ugyanekkora feladatot is jelent számunkra. A nagyszerű múlthoz méltó jövő kell építenünk.


Székelyföldi Jégkorong Akadémia

Címfotó: Benedek Csaba/Facebook

Kérem ossza meg ismerőseivel: