Startol a Rólad szól! konzultációs karaván

A Rólad szól! karavánja április 11-én látogat Gyergyószentmiklósra!

3000 fiatalt kérdez meg az RMDSZ és a MIÉRT felmérése

Április 8-án, pénteken startol a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közös, Rólad szól! konzultációs karavánja, amely célja, hogy bevonja a fiatalokat a közéleti kérdések megvitatásába és felmérje igényeiket. A karaván Erdély-szerte több mint 30 településre látogat el, közel 3000 fiatal közreműködésével, táblagépek segítségével alkalmanként 40 résztvevő véleményére kérdez rá generációs problémákkal és közéleti kérdésekkel kapcsolatban.

rolad_szol„Egy évvel ezelőtt amikor a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökévé választottak a programom első pontjában már megfogalmaztam, hogy nyitnunk kell a fiatalok felé. Nem a kiürsedett struktúrákkal kell foglalkoznunk, hanem be kell mennünk a fiatalok közé, személyes kapcsolatot kell velük kialakítanunk, hiszen mi értük dolgozunk, az ők érdekeiket képviseljük. Mi a saját nyelvükön szeretnénk  szólni a fiatalokhozt, éppen ezért a konzultációt egy fiatalos, trendi keretek között képzeltük el – mondta el Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, majd azt hangsúlyozta, a szervezet ez által méri fel a fiatalok igényeit: a következő időszak ifjúságpolitikáját pedig arra alapozza, ami napi szinten foglalkoztatja őket. „Az önkormányzati választások kapcsán a Magyar Ifjúsági Értekezlet azt a célt tűzte ki, hogy 500 fiatalt jutasson a jelöltlistákra. Ezeknek a fiatal jelölteknek feladatokat is adunk, és ezeket a feladatokat az ifjúság igényeire kell építenünk. Meg kell tudnunk mik azok az aktuális témák, amik most a fiatalokat foglalkoztatják, hogyan vélekednek a politikuskról, a közéletről, a saját helyzetükről.  A Rólad szól! konzultációnak pont ez a célja, hogy egy reális képet kapjunk a mai fiatalok igényeiről, hogy azokat a problémákat amik most az ifjúságot  foglalkoztatják feladatként tudjuk megfogalmazni fiatal jelöltjeink számára. – érvelt.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke úgy véli, a fiatalok biztonságérzete megrendült, amit a kivándorlás, a külföldi tanulmányutak trendivé válása is bizonyít. „Az ifjabb generációt már nem a múlt beidegződései érdekli, bizonyos tekintetben nem kell nap mint nap magyarságáért megküzdenie, hiszen egy olyan Romániába született bele, ahol elméletileg közösségi jogaink haszonélvezőivé válhatott már óvodásként, de tanulmányai különböző szakaszaiban is. De gyakorlatilag nap mint nap érzékelhetjük, hogy kisebbségi jogainkat akarják csorbítani, ezért fontos, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét, hogy szóljanak bele a dolgok alakulásába. Én hiszek abban, hogy a kortársaim javát szolgálja, ha megfordulnak a nagyvilágban, de tudom azt is, nekünk olyan megoldásokkal kell előállni, amelyekért egy fiatalnak hosszú távon érdemes szülőföldjét választania, megéri itthon boldogulnia” – fogalmazott Geréd Imre, a projekt egyik kezdeményezője.

rolad_szol1Azt is kiemelte: az RMDSZ megújulását, fiatalítását szolgálja az is, hogy a Szövetség önkormányzati választásokon induló jelöltjeinek egyharmada új a politikában, és a listákon több fiatal szerepel az elmúlt négy évhez képest. Úgy véli, az újratervezés és hiteles politizálás alapját az adhatja, hogy valós problémákra valós megoldásokat fogalmaz meg a Szövetség. „Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a fiatal generációt arra ösztönözzük, hogy szóljon bele az őket érintő témákba, arra kérjük, a konzultáció alkalmával névtelenül, őszintén mondja el véleményét, és ismertesse elvárásait” – tette hozzá az ügyvezető alelnök. Szerinte a Rólad Szól! korhű képet fest a jelenlegi romániai magyar fiatalok helyzetéről, gondolkodásmódjáról.

A program Romániai Magyar Középiskolás Szövetséggel partnerségben fog zajlani.

„Fontos az, hogy a középiskolások is hallassák hangukat, véleményt mondjanak a különböző közéleti témákról és legfőképp az őket leginkább érintő dolgokról, avagy a tanügyről. A MAKOSZ legfőbb céljának tartja azt, hogy azokkal a különböző tanügyi problémákkal foglalkozzon, ami főként a magyar középiskolásokat érinti.”- mondta Buryán Tünde a MAKOSZ elnöke.


Rólad szól! – Gyergyószentmiklós

Ha rólad is szól, akkor gyere és mondd el a véleményed! A képlet egyszerű: 1 táblagép, 1 moderátor és TE!

A közéleti, ifjúsági kérdésekre a táblagépen válaszolsz, majd egy szoftver összesíti a válaszokat és helyben kivetítjük az eredményeket. 🙂 Majd jöhetnek a hozzászólások, melyet a moderátor vezet le!

Kedves középsulisok!
Szeretnénk megtudni, hogy mi foglalkoztat titeket mostanság! Hogy tetszik a suli? Elégedettek vagytok-e az oktatással? Továbbtanulnátok, vagy dolgozni mennétek? Akartok családot? Csak pár kérdés az egész.

Mi a pálya, egyetemisták?
Mit tanultok? Dolgoztok közben, vagy csak suli meg parti az élet? Elmennétek az országból, vagy itt boldogulnátok? Mi zavar titeket? Halljuk a hangotokat!

Tisztelt munkavállalók!
Minden tiszteletünk a tietek! Az első pár év nagyon nehéz tud lenni. Néha pár évbe telik, míg az ember megkapja a helyét, ahol tényleg jól érzi magát. Merre dolgoztok? Jól vagytok ott, ahol vagytok? Mentek, vagy maradtok? Maradjatok! Szeretnétek családot? Töltsétek ki a kérdőívet!

Fiatalok gyertek és szóljatok bele!

Jelentkezni online: http://goo.gl/forms/qKZZpuflxs
Jelentkezni facebook üzenetben: facebook.com/gytit
Jelentkezni e-mailben: office@gytit.ro
Jelentkezni telefonon: 0740607529

Tudj meg többet itt: http://roladszol.ro/

A karaván Erdély-szerte több mint 30 településre látogat el, közel 3000 fiatal közreműködésével, táblagépek segítségével alkalmanként 40 résztvevő véleményére kérdez rá generációs problémákkal és közéleti kérdésekkel kapcsolatban.

Április 11-én, hétfőn délelött a Salamon Ernő Elméleti Gimnázium kicsi tornatermében a középiskolások fejtik ki véleményüket két körben. 9:00 órától a Salamonos diákok, 11:00 órától pedig a Szakis és Agros diákok mondhatják el, hogy mit gondolnak az őket érintő témákról.
Délután 18:00 órától a Retró-Bisztróban pedig az egyetemisták, a fiatal munkavállalók és minden 18–35 év közötti fiatal érdeklődő mondhat véleményt.

Várjuk a jelentkezéseiteket! A helyek száma korlátozott!

rolad_szol3

Kérem ossza meg ismerőseivel: