Sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány

F. Cîţu: Az állami alkalmazottak 1450 lej értékű utazási csekket kapnak

Az állami alkalmazottak 1450 lej értékű utazási csekket kapnak – jelentette be szerda este Florin Cîţu.

A miniszterelnök szerint egyebek mellett ezt is tartalmazza az sürgősségi kormányrendelet, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány.

Ez rendelkezik arról is, hogy 2021. március 31-éig meghosszabbítják a vendéglátóiparnak (HoReCa) idén nyújtott támogatásokat (kényszerszabadság alatti juttatás, a fizetés 41,5%-ának megfelelő támogatás azoknak, akik visszatérnek dolgozni a kényszerszabadságról, az ágazati adók alóli mentesség, stb.).

A jogszabálytervezet szerint változatlanul 145 lej marad a büntetőpont értéke, az 1450 lejes utazási csekkeket pedig kizárólag elektronikus formában adják.

Ugyanakkor 2022. december 31-éig mentesül az áfa-fizetés alól a COVID-19 in vitro diagnosztizálására szolgáló orvostechnikai eszközök és a koronavírus elleni védőoltások szállítása, valamint az ehhez köthető tesztelési és oltási szolgáltatások.

Ugyancsak március 31-ig nem bírságolják azokat a cégeket, amelyek nem csatlakoztatják elektronikus naplójú pénztárgépeiket az Országos Adóhatóság (ANAF) szerveréhez.

Három hónappal meghosszabbítják a magáncégek számára azt a december 31-én lejáró határidőt, ameddig kérhetik adóságuk újraütemezését.

A rendelet által szabályozott egyéb intézkedések között a miniszterelnök még kiemelte, hogy meghosszabbították március 31-éig azt a rendelkezést is, amely szerint áfa-visszaigénylés esetén az ellenőrzést utólag végzik el. Florin Cîţu ezt az ‘egyik legsikeresebb intézkedésnek’ minősítette, mert így a vállalatok hamarabb hozzájutottak a pénzhez, amelyet nem csak beruházásra, hanem az adók befizetésére is fordítottak, így 2020-ban az ANAF nagyobb adóbevételt regisztrált, mint egy évvel korábban, amikor pedig nem volt még válság.

A kormányfő szerint csak ez az egy sürgősségi kormányrendelet 17,6 milliárd lejes megtakarítást hoz az államkasszának.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: