Szalagbűnözés

    Nem, nem sorozatgyilkosságról lesz itt szó, hanem a román igazságszolgáltatás újabb találmányáról. A himnuszbűnözés után ugyanis feltalálták a nemzeti színű szalaggal elkövetett bűncselekményt. Erről itt értesülhettünk.
    Az ítélet ugyan nem jogerős, de mindenképp figyelemre méltó, már csak azért is, mert a korábbi években több eljárás indult Wass Albert kapcsán, de azok mind azzal zárultak hogy ejtették a vádat, mert az írót nem emberiesség elleni bűncselekmény miatt ítélte el annak idején a népbíróság. Most ellenben – jól példázva azt, hogy Románia egész pályás letámadást indított a magyarok ellen -, került egy bíró aki ezt figyelmen kívül hagyta, s jól odasózott azért, mert az „elkövető” Wass Albert szobrot mert felállítani.
    Itt azonban nem állt meg, a lendület tovább vitte, olyan területre, amire talán nem kellett volna, s amit esetleg még bánni fog s nem csak ő: elrendelte a “bűncselekmény” kapcsán lefoglalt tárgyak elkobzását. Ezek: Wass Albert mellszobra, az író nevét tartalmazó tábla és három darab piros-fehér-zöld szalag. Tegyük fel, hogy Wass Albert háborús bűnös volt, tehát a szobrát meg a nevét közszemlére tenni valóban büntetendő. De mi a helyzet a nemzeti színű szalagokkal? Netán visszatértek azok az idők, amikor a kertészek nem mertek piros és fehér virágokat egymás mellé ültetni, mert azzal a szabadságukat kockáztatták?
    Más szemszögből nézve: Románia és Magyarország évekkel ezelőtt a barátságról és jó szomszédságról szóló szerződést kötött egymással. Vajon mit kockáztat az, aki egy nem baráti ország színeit hordozó szalagot merészel közszemlére tenni? Azt ott helyben főbe lövik?

Árus Zsolt
(Címfotó: www.rgnpress.ro)

Kérem ossza meg ismerőseivel: