„Szégyenlistával” ösztönzik Romániában az adófizetést

    A román adóhatóság ezentúl nyilvánosságra hozza a magán- és jogi személyek nevét, akik tartoznak az államnak – olvasható abban a határozatban, amely csütörtökön jelent meg a román közlönyben.
    A magánszemélyek közül azok kerülnek fel a listára, akiknek 100 lejnél (6 900 forint) nagyobb tartozásuk van az állammal szemben. Az egyéni vállalkozóknál ez az összeg 500 lej (34 500 forint) , míg a jogi személyeknél 1000 lejes (69 ezer forint) és 1500 lejes (103 500 forint) határt állapítottak meg annak függvényében, hogy közepes vagy nagy adófizetőről van szó.
    Az adóhatóság először áprilisban hozza nyilvánosságra a neveket, az akkori listák a március végi állapotot fogják tükrözni.
    Adrian Benta adótanácsadó a Mediafax hírügynökségnek elmondta, Romániában az adóhatóság először hozza nyilvánosságra magánszemélyek állammal szembeni tartozását. A hírügynökség úgy tudja, hogy az intézkedéssel főként a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket akarják ösztönözni, hogy mielőbb fizessék ki adótartozásaikat.
    Az elmúlt két évben Romániában szigorították az adócsalással szembeni fellépést, több intézkedés született a gazdaság kifehérítésére. Tavaly a román államháztartási bevételek mintegy 8 százalékkal nőttek, az áfából származó bevételek 12 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest.

MTI
Címfotó: nyugatradio.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: