Székely Fesztivált rendeznek Budapesten

Vásárba, gasztronómiai bemutatókra, kulturális programokra várják az érdeklődőket a budapesti Millenáris parkban május 1–3. között, a Székely Fesztiválon – erről számoltak be a szervezők március 25-én, szerdán a rendezvény leendő helyszínén.Az esemény részleteit Lukács Csaba újságíró, a Székely Szeretetszolgálat vezetője ismertette, de jelen volt a két székelyföldi megyei önkormányzat, Hargita és Kovászna megye tanácsának alelnöke, Barti Tihamér és Henning László, valamint Bege Attila, a Székely Bál szervezője is. A rendezvény fővédnöke Varga Mihály, Magyarország nemzetgazdasági minisztere.

szekelyfeszt1_kisujsag_cover

„Vannak bukaresti politikusok, akik azt nyilatkozzák, hogy Székelyföld nem létezik, de mi tudjuk, hogy létezik, és támogatjuk Székelyföld létezését. Azt gondoljuk, hogy ennek a régiónak van helye Budapesten a bemutatkozásra. Úgy látjuk, a magyar fővárosban két megközelítés van a székelységet illetően: az egyik múltba ívelő, naiv, romantikus elgondolás, a másik megközelítés pedig az, hogy a székelyek valamilyen magyarkodó társaság, nem kell velük foglalkozni. Meggyőződésünk, hogy mutatni tudunk egy 21. századi Székelyföldet, amely nem tagadja meg a hagyományát, múltját, szokásait. Az elmúlt 25 évben nem volt ilyen kaliberű rendezvény, amely Székelyföld kultúráját bemutatja, olyan átfogó kép, amely a gasztronómiát, a kultúrát, a turizmust bemutatja. A Millenáris tökéletes erre a célra, a május 1–2–3-i rendezvény számára, hiszen a budapesti emberek nagyon szeretik ezt a helyszínt” – mondta el Lukács Csaba.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, a kapcsolatépítés mellett azzal a szándékkal látogattak az anyaországba, hogy Székelyföld, főként Kovászna megye kulturális értékeit, természeti adottságait népszerűsítsék. Elmondása szerint a térség számos gyógyhatású fürdővel, kéngázas lábáztatóval és különböző betegségek kezelésére alkalmas gyógyvízzel rendelkezik, utóbbiakból párat a Székely Fesztiválra látogatók is megkóstolhatnak. „Háromszék, Székelyföld leglátványosabb budapesti megjelenése lesz május 1-jén. Erre mi, székelyek komolyan készülünk: Székelyföld turisztikai látványosságait, szolgáltatásait kiadványok által is népszerűsítjük a rendezvényen, de bemutatjuk a régió épített örökségét, népi hagyományait, valamint régi mesterségeinket, többek között a bútorfestést, fafaragást, hordókészítést, amelyeket az érdeklődők is kipróbálhatnak. Színes, igazi székely kulturális programot is kínálunk a rendezvényre látogatóknak: lesz gyerekfoglalkozás és több tájegységre jellemző zenés-táncos előadás. Örömömre szolgál, hogy határon innen és túl is létezik szándék gazdasági és kulturális összefogásra, amelynek kiváló példája lehet a Székely Fesztivál” – fogalmazott Henning.

szekelyfeszt_kisujsag_cover

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondta, hogy 2009-ben indították el a Székely termék védjegy köré szerveződő mozgalmat, amelyhez Háromszék is csatlakozott. „Hargita megye, Székelyföld értékeit próbáljuk idehozni önöknek, mert meggyőződésünk, hogy Budapestnek szüksége van Székelyföldre, mint ahogyan Székelyföldnek is Budapestre. Olyan értékeket igyekszünk megmutatni, amelyek a Székely termék mozgalommal kapcsolatosak. Több mint 600 termék rendelkezik a védjeggyel, ami válasz a globalizáció folyamatára, és gazdasági szempontból is jelentősége van. Nagy megtiszteltetés, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Székely Fesztivál fővédnöke, mert a székely–magyar kapcsolat gazdasági térbe tolódik ezáltal. Kulturális értékeinket is be fogjuk mutatni, táncházakkal, előadásokkal várjuk az érdeklődőket, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttessel közreműködésével. Remélem, hagyományt teremtünk ezzel a hiánypótló rendezvénnyel” – fogalmazott a Hargita megyei alelnök, aki a Székely termék védjeggyel rendelkező Igazi Csíki Sört vitt ajándékba a fővédnök miniszternek, és a sajtótájékoztató végén átadta Greinstetter Balázsnak, a miniszter kabinetfőnökének.

Mint elhangzott, 100 kiállító több mint 1000 termékkel lesz jelen a fesztiválon. A péntek Hargita megye napja, a szombat Kovászna megyéé, a vasárnap pedig Maros megye, valamint magyarországi szervezetek napja, amelyek székely hagyományokkal foglalkoznak. A részletes program és további információ elérhető a http://szekelyfesztival.hu/ honlapon.

A szervezők azt is elmondták, hogy 2000 sótéglát (1 sótégla = 5kg) kaptak a parajdi sóbányától, amiből a Műszaki Egyetem hallgatói az eseményre egy várat építenek. A rendezvény után a sót odaadják egy budapesti óvodának és egy árvaháznak.

Kérem ossza meg ismerőseivel: