Székely termékeket kóstoltak Brüsszelben

Harmadik alkalommal vett részt szombaton, május 9-én a Régiók Bizottságánál szervezett Nyílt Kapuk Napja eseménysorozaton Hargita Megye Tanácsa.

A Nyílt Kapuk Napját (Open Doors Day) Európa napja alkalmából szervezik meg minden év májusában Brüsszelben, amelyhez társul valamennyi európai uniós intézmény, hogy bemutatkozzon a brüsszeli és európai közönség előtt. A rendezvény betekintést nyújt az érdeklődőknek az EU intézményeinek rendszerébe, valamint a tagállamok, régiók, városok helyi turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeibe.

 szekely_brusszel1

Ebben az évben összesen 42 európai régió és város között Hargita Megye Tanácsa képviselte a Székelyföldet. Az eseményen a székely népviseletbe öltözött küldöttség székely termékeket, turisztikai népszerűsítő kiadványokat (védett területekről, a csíksomlyói pünkösdi búcsúról, a Hargita Sírégióról, illetve más turisztikai ajánlókat, népszerűsítő kisfilmet) mutatott be. Emellett székely termékeket kóstoltattak, köztük fenyőrügyszirupot, feketeáfonya- és málnaszörpöt, erdei gyümölcsös és feketeribizlis lekvárt, diós és gyümölcsös mézet, kolbászt és szalámit, többféle sajtot, házikenyeret és mézespogácsát. A látogatók örömmel ízlelték meg a kiállított székely termékeket, és nagyon dicsérték nemcsak a Székely termék mozgalom kezdeményezést, de a termékek ízvilágát is. A standon szintén tetszést aratott a Pisilő kisfiú (Manneken Pis) szobor székely ruhába öltöztetett másolata, amely mellől nem hiányzott a Hargita megye északi térségére jellemző román népviselet sem.

szekelytermek_brusszel1c

Hargita Megye Tanácsa aktívan részt vesz az EU-s intézmények által szervezett eseményeken, programokban és további pályázati lehetőségekben, megragadva minden olyan lehetőséget, amellyel megismertetheti és népszerűsítheti a helyi értékeket, ezért 2009 óta szervezi a Hargita megye népszerűsítése és képviselete az EU intézményei mellett című éves programját. Ennek része a Nyílt Kapuk Napján való részvétel, hisz ekkor Brüsszelben több ezer látogató ismerheti meg Hargita megye értékeit és szépségét. Az említett éves program révén működteti a megyei tanács az úgynevezett mobil képviseleti irodáját, amelynek feladata Hargita megye sikeres részvétele a hasonló EU-s eseményeken. Ezáltal a megyéből az Európai Bizottság által szervezett programokon és szakmai kiállításokon is részt vettek szakemberek, hogy betekintést nyerjenek az intézményrendszer működésébe.

szekelytermek_brusszel1b

A brüsszeli nyílt napon Hargita Megye Tanácsa munkatársainak alkalmuk adódott több partnerség kezdeményezésére pályázatok és nemzetközi kapcsolatok terén, hisz jelen volt számos olyan regionális képviselet, amely nyitottságot mutatott a jövőbeni együttműködésre a megyei tanáccsal.

Kérem ossza meg ismerőseivel: