Székelyek ezrei ünnepeltek együtt

Ezer Székely Leány Napja: a tánc, a zene, az imádság ünnepe

Nagy tömeget vonzott idén is az Ezer Székely Leány Napja rendezvény, amelyet a tánc, a dal, az imádság ünnepének neveztek a csíkszeredai Szabadság téren megtartott megnyitón szombat délelőtt. Ez alkalommal 1775 népviseletbe öltözött leány és 800 férfi regisztrált a csíksomlyói nyeregben.

A Szabadság téren beszédet mondtak a rendezvény társszervezői: Hargita Megye Tanácsának képviseletében Barti Tihamér alelnök, illetve Kovászna Megye Tanácsának nevében Grüman Róbert alelnök, továbbá Hargita megye testvérmegyéinek képviselői.

Megnyito1

– Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények segítenek abban, hogy örömmel megéljük hagyományainkat, és üzenünk is vele a külföldön élőknek, azoknak, akiket mindig hazavárunk – mondta Barti Tihamér. Továbbá úgy fogalmazott: legyen ez a nap a szelíd bizonyosság napja, mert az asszonyok szelíd bizonyosságára van szükség ahhoz, hogy a férfiak konok meggyőződése eredményes legyen.

Az Ezer Székely Leány Napja generációkat köt össze, mondta Grüman Róbert. Ez a rendezvény kiemelkedő példája ahogy a hagyományőrzés és a közösségépítés hozzájárul székely identitásunk megőrzéséhez, tette hozzá. Idén Háromszék 15 településéről több mint háromszázan érkeztek az ünnepre, számolt be az alelnök.

A kultúra ápolását méltatta Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, mint fogalmazott, a rendezvényt áthatja a nemzetiség és a kereszténység szellemisége. 

Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke azt kívánta, legalább még ezer évet éljen a rendezvény.

Bányai Gábor országggyűlési képviselő szintén köszönetet mondott az ünneplő tömegnek a kultúra ápolásáért.

Ezt követően András Mihály, a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője nyitotta meg a rendezvényt, és elindította a közös táncot.

Tanc

A csíksomlyói kegytemplomban megtartott szentmise után a nyeregben folytatódott a program a néptánccsoportok fellépésével. A fellépők sorát az idei házigazda, Csíkszentimre táncosai indították.

Beszédet mondott Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere, aki a felnövekvő generációval szembeni kötelességet hangsúlyozta, akiknek át kell adni az őseinktől kapott örökséget.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere beszédében a hit megtartó erejét, az ünnepek és a vallási elhivatottság fontosságát hangsúlyozta.

Ragaszkodjunk ahhoz, ami a miénk, mondta Gergely István, az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány tiszteletbeli elnöke. 

A nyeregben egybegyűltekhez szólt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is, illetve Bíró János Antal atya, aki azt mondta, arra kell törekedni, hogy Erdély tündérkert legyen.

Az ünnepi beszédek mellett felhangzottak himnuszaink is a csíksomlyói nyeregben.

Idén fotópályázatot is hirdettek, a legjobb képekből kiállítást szerveznek a 2017-es rendezvényen.

Idén a népviseletbe öltözöttek a legnagyobb létszámban Tusnádfürdőről érkeztek, így jövőben ez a település lesz az Ezer Székely Leány Napja házigazdája.

Címfotó: Fehér Csongor

Kérem ossza meg ismerőseivel: