Székelyföld folyóirat: interaktív irodalom

Sikeresen pályázott a Székelyföld

A Hargita Megye Tanácsa kulturális alintézményeként a Hargita Kiadóhivatal 2021-ben, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PIÜ), által meghirdetett és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztáriuma (EMMI) által támogatott Folyóiratok szakmai programjainak támogatása c. nyílt pályázati kiíráson a Székelyföld kulturális folyóirat népszerűsítését célzó multimédiás kulturális tartalmak készítésére nyert támogatást.

A sikeres pályázást követően a Hargita Kiadóhivatal számára 8  700  000 forint támogatást hagyott jóvá a PIÜ, a multimédiás kulturális népszerűsítő anyagok előállításához, bemutatásához, és online térben való tárolásához szükséges eszköztár és felületek megvásárlására.
A mostanra, a elszámolás szakaszába lépő projekt során videó- és hanganyagok készítését lehetővé tevő technikai eszközöket, illetve ezek interaktív bemutatására alkalmas információs pultokat szereztek be, amelyekkel – mint a Hargita Kiadóhivatal menedzsere, Mihály Gergő elmondta – szemléletesebbé tudják tenni a Hargita Kiadóhivatal kiállítási felületeit a különböző kiállításokon és könyvvásárokon, elsősorban a kiadó első számú márkájára, a Székelyföld folyóiratra fókuszálva.
– A cél egyértelműen több érdeklődő bevonzása volt, de emellett lehetőséget is láttunk az érintő kijelzős információs pultok és HD televíziók kiállításával, a folyóiratban megjelenő különböző tematikájú anyagok jobb kidolgozására és követőink, olvasótáborunk elé tárására. Terveink szerint egyik információs pultot időszakonként, különböző forgalmas helyeken állítanánk ki, a másikkal pedig vásárokon, bemutatókon vennénk részt, ahol az érdeklődők böngészhetnék a rajtuk tárolt (gyermek)irodalmi alkotások hanganyagát vagy a különböző, a Székelyföld folyóiratban megjelent szociográfiai, történetírással, néprajzkutatással kapcsolatos tanulmányokat.
A pályázati kiírás során elkészített multimédiás tartalmak kiválasztásában, Zsidó Ferenc, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője vállalt szerepet, aki mindezt csak kezdő lépésként fogja fel. Szerinte távlatilag ennél több lehetőséget nyújt a projekt, amely révén a kiadóhivatalnak lehetősége nyílt hasonló multimédiás tartalmak jövőbeli gyártására is.
– Már 2022-ben, a koronavírus járvány során bevezetett korlátozások idején rákényszerültünk, hogy az addigi havonta megszervezett lapszámbemutatóinkat áthelyezzük az online térbe, és hogy minden addiginál jobban kihasználjuk a közösségi oldalak és videomegosztó portálok nyújtotta lehetőségeket. Jelenleg futó projektünk lehetővé teszi, hogy mindezt folytassuk, minőségibb kivitelezésben és szélesebb olvasótábor megszólításával – véli Zsidó Ferenc főszerkesztő.

A Székelyföld kulturális folyóirat népszerűsítését célzó multimédiás kulturális tartalmak készítése című pályázat jelenleg az elszámolás szakaszában van, de már mintegy 15 hosszabb-rövidebb hang- és videoanyag elkészült, amelyek meg lesznek osztva a folyóirat közösségi fiókján és videocsatornáján is, de mindenképpen megtekinthetők lesznek az információs pultokon is, amelyek a tervek szerint a november hónapban megszervezett Székelyudvarhelyi Könyvvásáron fogják legelőször érdekesebbé varázsolni a Hargita Kiadóhivatal kiállítófelületét.


A Székelyföld sajtóközleménye

Csíkszereda, 2022. szeptember 8.

Kérem ossza meg ismerőseivel: