Székelyföldi betyárok

Gyergyóiak dokumentumfilm-bemutatója Csíkszeredában

Április 14-én, csütörtökön 18:00 órakor Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében kerül sor Csíkszeredában a Gál Sándor utcai (9. szám) Lázár-ház dísztermében a Székelyföldi betyárok című dokumentumfilm bemutatójára.

“Pusztai, Jeges, Dézsi. Az 1950-es évek elején e három név tartotta izgalomban a Romániában található Felső-Háromszéket és a Kászonok vidékét. Egyszerű falusi legények voltak, akikből a kommunista hatalom faragott katonaszökevényeket, majd bujdosásuk ideje alatt gyilkosként és rablóként kezelte őket. Ezek a néha túl vakmerő fiatalemberek fegyverrel a kézben szálltak harcba a kommunista hatalom kiszolgálóival, annak hűséges pribékjeivel és eszközeikben nem válogatva igyekeztek megakadályozni a szocialista eszmék terjesztését, a kollektivizálást. Harcuk természetesen nem tudta megváltoztatni a rendszert, de hősies küzdelmük nyomán néhány hatalmával visszaélő, a törvényeket semmibe vevő személy elnyerte méltó büntetését. Alig lehet elhinni, hogy az erdőkben bujkálva négy-öt éves háborút sikerült vívniuk. Végül mindhármukkal a milícia és a szekuritáté golyói végeztek, és még ma sem tudni, hogy hová temették el őket. Három székely legény története, akik az 50-es években szembeszálltak a kommunizmussal.”

(port.hu)

szekelyfoldi_betyarok

A filmet Zsigmond Attila – rendező operatőr, Iochom István – újságíró, a film szakértője és Bajna György producer mutatja be.
Az est házigazdája Zsigmond Barna Pál, főkonzul.

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

Kérem ossza meg ismerőseivel: