Székelyföldi Jégkorong Akadémiát hoznak létre

Csíkkarcfalvi székhellyel és magyarországi támogatással

    Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozását és magyarországi támogatását jelentették be vasárnap délelőtt egy csíkkarcfalvi (Carta) sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és a terv székelyföldi képviselői.
    A Magyar Jégkorong Szövetségben elnökségi tagsággal rendelkező államtitkár bejelentette: a magyar kormány több év alatt 1,5 milliárd forinttal támogatja a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát, amely csíkkarcfalvi székhellyel, a római katolikus egyház által létrehozott alapítványi keretben jön létre. Az államtitkár történelmi sikernek nevezte, hogy a magyar jégkorong válogatott szombaton legyőzte Fehéroroszországot, és kijelentette: ez nem sikerülhetett volna a székelyföldi jégkorongozók sok éves hozzájárulása nélkül.
    Soltész Miklós elmondta a támogatás egy részét beruházásokra, másik részét pedig szakmai programokra szánják. Az akadémia működését évi 225 millió forinttal támogatják, és már a 2016-os évben mintegy 613 millió forint támogatás érkezik Székelyföldre. Az akadémia székhelye Csíkkarcfalván lesz, de a támogatásból a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és marosvásárhelyi jégkorongozók is részesülnek. Az államtitkár hozzátette, ezt nem támogatásnak, hanem a székely hokinak szóló köszönetnyilvánításnak kell tekinteni.
    Tánczos Barna szenátor, a Román Jégkorongszövetség korábbi elnöke elmondta, jelenleg 500 gyermek jégkorongozik Székelyföldön, és a támogatás célja az, hogy tíz év alatt megkétszerezzék a hokizó gyermekek számát.

Gazda Árpád/MTI


„Nagyon fontosnak tekintem, hogy Csíkkarcfalva és a csíki térség, ahol több mint egy évtizeddel ezelőtt elindult ez a jégkorongprogram, és ahol román kormányzati források felhasználásával az országban elsőként épült vidéki műjégpálya, otthont tud majd adni annak a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának, amely a székelyföldi, a magyar hoki utánpótlását is biztosíthatja” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök május 15-én, vasárnap a csíkkarcfalvi műjégpálya egyik termében megtartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett továbbá Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civiltársadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tánczos Barna csíkszéki szenátor és Gábor Tibor, Csíkkarcfalva polgármestere.

Az RMDSZ elnöke arról is tájékoztatott, hogy tavaly beszélt először erről a kérdésről Orbán Viktor miniszterelnökkel, felvázolta, hogy miért lenne szükség Csíkban egy hokiakadémiára és szakmai továbbképzésre, amely a székelyföldi és általában a magyar jégkorong utánpótlását biztosítja. Hozzátette: a miniszterelnök támogatásáról biztosította, a néhány oldalas szakmai elképzelés bemutatása után pedig a magyar kormány gyorsan és hatékonyan elő is készítette a megvalósításhoz szükséges költségvetési keretet. Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy a közös tervek szerint az akadémia egyházi tulajdonú intézmény lesz, annál is inkább, hogy az a telek, amelyen e tevékenység zajlik majd, a római katolikus egyház tulajdonát képezi. „Nemcsak partnerre találtunk az egyházban, hanem olyan nyitottsággal fogadták ezt az ötletet, amely garancia arra, hogy – amennyiben minden részletét sikerül kidolgoznunk – valóban meg is valósulhat ez az akadémia” – mutatott rá az RMDSZ elnöke, aki köszönetét fejezte ki ugyanakkor a terv valamennyi támogatójának, a magyar kormány illetékeseinek.

Soltész Miklós államtitkár a csíkkarcfalvi sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a magyar hoki sikeréhez az elmúlt évtizedekben nagymértékben hozzájárult a székely hoki. „A sport székelyföldi támogatása, lehetősége a fiataloknak nemcsak az egészségét, erejét és közösségi céljait fogja szolgálni, hanem bizonyára az itthon maradásukat is” – jelentette ki Soltész és hozzátette: Csíkkarcfalva központtal Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Marosvásárhely és Sepsiszentgyörgy is a hokiakadémia létének kedvezményezettje lesz, hiszen edzőképzést indítanak majd ezekben a városokban. Az államtitkár a terv ismertetőjében arra is kitért: a csíkkarcfalvi szakmai központot a székesfehérvári akadémiai rendszer segítségével fogják felépíteni, a magyar kormány pedig évente különít el alapokat magának a beruházásnak, valamint az akadémia működésének támogatására.

hoki_gyermek

Fotó: facebook.com/kelemenhunor.rmdsz

„A támogatás legfontosabb célja az, hogy a székelyföldi gyerekek itthon maradjanak, itt fejlesszék magukat, tudásukat, tehetségüket. A székelyföldi jégkorong társadalom legnagyobb problémája az elvándorlás, egész fiatal kortól, ezért is örülünk, hogy kérésünkre pozitív válasz érkezett Orbán Viktor miniszterelnöktől. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy kiegészítő támogatás, hiszen továbbra is szükség van az önkormányzati, a román állami támogatásokra, az akadémiai rendszer viszont egy magasabb szintre tudja emelni a székelyföldi utánpótlás-nevelést” – nyilatkozta Tánczos Barna szenátor, aki szerint a cél egy átfogó rendszer kiépítése, amely minden székelyföldi gyermeknek egyenlő támogatási, tanulási és fejlődési esélyt biztosít. A terv megvalósítása a jelenlegi, közel 500 gyerekből álló utánpótlás megduplázását jelentheti tíz év alatt, így 2026-ban Székelyföldnek legalább négy ifjúsági csapata lehet – hangsúlyozta Tánczos. Hozzátette, egy hosszútávon fenntartható rendszerben gondolkodnak, az előttük álló tíz éves projekt beruházásai között szerepel a csíkszeredai edzőpálya felépítése, a gyergyószentmiklósi pálya feljavítása, illetve az infrastrukturális háttér megteremtése a már elkezdett sepsiszentgyörgyi munkálatokhoz.

Forrás: kelemenhunor.ro


Címfotó: kelemenhunor.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: