Székelyföldre látogatott a Magyar Jégkorong Szövetség elnöksége

Székely-magyar szurkolói faluról is egyeztettek

A Magyar Jégkorong Szövetség és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közti szoros együttműködés, valamint a kiváló szakmai kapcsolat már a 2016-os alapítás óta tart. Ennek jegyében, az MJSZ évről évre rendszeresen ellátogat Székelyföldre, hogy számba vegye az aktuális megvalósításokat, eredményeket, és tanácsokkal, támogatással szolgáljon a következő időszakra. Éppen a napokban tette tiszteletét nálunk a népes küldöttség, ebből az alkalomból sajtótájékoztatóra került sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán.

Az elmúlt szezon során is több ízben köszönthettük a Magyar Jégkorong Szövetség képviselőit, hiszen a hagyományos őszi látogatás mellett még tiszteletüket tették nálunk néhány jeles alkalommal. Elég a mögöttünk hagyott idény legnagyobb büszkeségének, az orvosi és metodikai központnak az átadó ünnepségére utalnunk.

Az utóbbi években a székelyföldi jégkorong minden szinten be tudott kapcsolódni a sportág anyaországi vérkeringésébe. Ehhez szükség volt az MJSZ következetességére, nyitottságára, arra, hogy egy különleges, de teljes értékű magyar jégkorongműhelyként tekintsenek a Székelyföldi Jégkorong Akadémiára. Az aktív és élő partnerséget mutatja az is, hogy hattagú küldöttség érkezett, hogy szakmai kérdésekről, jövőbeli tervekről folytassanak egyeztetést.

A Magyar Jégkorong Szövetség részéről Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Misovicz Tibor elnökségi tag, Zsigmond Barna Pál elnökségi tag, valamint Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának tagja volt a vendégünk.

A Sapientia EMTÉ-n tartott sajtótájékoztatón közülük Such György, Sipos Levente, Zsigmond Barna Pál és Kovács Csaba volt jelen. Hozzájuk csatlakozott a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviseletében Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke.

Tánczos Barna bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy a magyar és a székelyföldi jégkorong között kialakult szoros kapcsolat sajátossága, hogy mindkét fél nyer vele. Mint mondta, ez nemcsak az utóbbi időben van ez így, hiszen különösen nagy büszkeség, hogy a sportág szakmai alapjainak lefektetéséhez Magyarországon székely edzők és játékosok is hozzá tudtak járulni.

Az alapítványi elnök ezután kitért a MJSZ idei látogatása során terítékre került főbb kérdésekre. A most futó szezon végén rendezik meg Ljubljanában a Divízió I/A csoportos világbajnokságot, ahol a magyar válogatott mellé a többnyire székelyföldi játékosokból álló romániai csapat is feljutott.

„Ljubljanában egymásnak feszül majd a két válogatott, ami egy jó alkalom lesz arra, hogy ismét együtt ünnepeljük a jégkorongot. Egy közös szurkolói falut szeretnénk kialakítani, az a célunk, hogy ez az esemény ünnep legyen a székelyföldi és a magyarországi szurkolók számára egyaránt, hogy buzdítani tudjuk a magyar válogatottat a feljutásért, a romániait pedig a bennmaradásért” – összegezte Tánczos.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke a szakmai együttműködés részleteiről beszélt. A napokban lefolyt tárgyalások egyik lényeges eredménye, hogy ezentúl a Székelyföldi Jégkorong Akadémia egy képviselője állandó meghívottja lesz az MJSZ szakmai bizottságának.

A második bejelentés a tavaly átadott orvosi és metodikai központhoz kapcsolódik.

„Tekintettel arra, hogy tavaly elkészült a karcfalvi épületegyüttes, amely nemcsak kielégít minden igényt, de Európában is párját ritkítja, törekedni fogunk, hogy minden évben legalább egy válogatott összetartást Karcfalván szervezzünk meg” – vetítette előre az elnök.

WhatsApp Image 2019-11-21 at 14.32.42

Miniszteri biztosként Zsigmond Barna Pál felelősségi körébe tartozik az erdélyi sportinfrastruktúra fejlesztése, így jó rálátása van a Székelyföldi Jégkorong Akadémián folyó munkára is, amely szerinte rendkívül hatékony és operatív, hiszen alig néhány év alatt Sepsiszentgyörgytől Marosvásárhelyig egyre növekvő mértékben megteremtette a lehetőséget, hogy több ezer gyerek sportolhasson.

A miniszteri biztos ugyanakkor kitért azon lépésekre is, amelyek a jelenlegi helyzethez vezettek. Egyrészt szükség volt arra, hogy a határon túli magyarok is állampolgárságot kaphassanak, másrészt a 2014 óta a külhoni magyaroknak folyósított sporttámogatásra. Mint mondta, a különböző sportágak fejlesztésére irányuló források segítenek a hagyományos értékek megtartásában, de a nemzeti öntudat erősítésében is.

Zsigmond Barna Pál zárásképpen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a külhoni sportélet támogatása mellett.

A következő felszólaló, Sipos Levente főtitkár felidézte azokat a konkrét problémákat, kihívásokat, amelyekre megoldást kerestek az elmúlt napokban a székelyföldi szakemberekkel közösen.

A legfontosabb kérdés az volt, hogy hogyan lehet a következő szezon programját úgy megtervezni, hogy a Székelyföldön élő iskoláskorú gyerekek jelen tudjanak lenni a tanórákon, valamint az MJSZ és az SZJA által szervezett versenyeken egyaránt. Ehhez nagyon korai és előrelátó tervezésre van szükség, ami az utóbbi napokban megtörtént, ezekből kiindulva kell majd a gyakorlati lépéseket megtenniük az érintett szervezetek munkatársainak.

Sipos azokról a közös programokról is beszélt, amelyek már gördülékenyen működnek. Ilyen a játékvezető-, valamint edzőfejlesztés. A tervek szerint a jövőben a mentoredzői programok bizonyos állomásait szintén Felcsíkra hoznák.

Kovács Csaba egy kis múltidézéssel kezdte mondandóját, kitért azokra az időkre, amikor a román jégkorong a magyar előtt járt. Ez mára jórész fordított tendenciát mutat, ami viszont közös, hogy a székelyek változatlanul értékes tagjai mindkét válogatottnak. A korábbi legendás játékos ugyanakkor kijelentette, hogy a legjobb székely hokistákra továbbra is számítanak a magyar nemzeti csapatban.

Mivel a szakmai egyeztetés, illetve a sajtótájékoztató során folyamatosan felmerült a tavasszal Ljubljanában esedékes világbajnokság, Tánczos Barna, a Mens Sana elnöke a két válogatott és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közös pontjaira utalva zárta a beszélgetést:

„Akkor lennénk a legbüszkébbek, ha a román és a magyar válogatott első sorát is kizárólag székely játékosok alkotnák, akkor elmondhatnánk, hogy jól elvégeztük a feladatunkat.”

Kérem ossza meg ismerőseivel: