Szélre és esőre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben a fél ország területén

Két elsőfokú riasztást is kiadtak a rossz idő miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken két elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást is kiadott rossz idő miatt. Az első szélre és esőre vonatkozik és a fél ország területét érinti, a másik heves szélre figyelmeztet az ország középső, északi, délnyugati és északkeleti részének térségeiben.

A meteorológusok szerint péntek déltől este 11 óráig a szél megerősödik a Bánságban, a Körösvidéken, Máramarosban, Erdély északnyugati részében és a hegyekben, a széllökések sebessége elérheti az 50-70 kilométert óránként, az 1700 méternél magasabb területeken pedig meghaladhatja a 80-90 kilométert óránként.

Máramaros megyében, valamint Beszterce-Naszód, Maros, Kolozs, Fehér, Hunyad, Arad és Bihar megye hegyvidékén nagy esőkre kell számítani, a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30, elszigetelten a 40-60 litert négyzetméterenként. Időszakosan Erdély többi részén is megerősödik a szél, elérve a 40-50 kilométeres óránkénti sebességet.

Az ANM szerint ugyanakkor péntek este 11 órától szombat délelőtt 10 óráig hevesen fog fújni a szél a hegyvidéken, a riasztás első óráiban a Körösvidék északi felében, Máramarosban és Erdély nyugati részében is elérhetik a széllökések az 55-75 kilométeres sebességet.

Az 1700 méter fölötti térségekben a szél viharossá válik, akár a 80-100 kilométer/órás sebességet is meghaladhatja.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: