Szent Miklós Napok 2016

Gasztronómia, képzőművészet, színház, irodalom, zene, sport, hagyományőrzés, közösségépítés, ünnep – kulcsszavakban így lehetne összefoglalni a december 2–6. közötti időszakra tervezett Szent Miklós Napokat.

    A péntek délutáni megnyitót követően a bukaresti Jazzapella ad koncertet a művelődési ház színháztermében. A hattagú zenekar a jazz, a pop, a film- és klasszikus zenéből építkezik, hangzása egyedülálló. A Gyergyói Jazz Klub közönsége garantáltan nem fog csalódni bennük. Ezzel egy időben kezdődik a jégkarnevál. A korábbi évek hagyománya szerint egy kis figyelmességgel jutalmazzuk azokat, akik jelmezben érkeznek a műjégpályára, zsűri értékeli a legeket. A kora esti órákban folytatódik a tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett TóniDob-perkúció est, ezúttal Új-Guineából érkeznek fellépők. Pénteken új szórakozóhely nyílik a Testvériság sugárút 15. szám alatt.  A Mulligan Pub&Bistroban koncertezik a gyergyószentmiklósi fiatalokból álló Mulligan Tree (Joseph Franz – dobok, Kósa Tamás – basszusgitár, Fórika Tihamér – szológitár, Alin Nicuță – billentyűk, gitár, vokál, Szentjobbi Gergő – gitár, vokál) és vendégeik a Koszika & the HotShots és Dj DewiL.

    Szombaton zajlik a nagy népszerűségnek örvendő VII. Kárpát-medencei Disznótoros Főzőverseny és a IV. Gyergyószentmiklósi Forraltbor-készítő Verseny a sétálóutcában. Továbbra is várjuk a csapatok jelentkezését. (A versenyeken való részvétel feltételeiről a szentmiklosnapok.ro honlapon olvashatnak, ugyanitt kitölthető a jelentkezési lap.) Közreműködnek Gáll Imre és zenekara, Oláh Ferenc és zenekara, Nagy Imre népi zenekara és az Orotvai Komák, illetve Nistor Mihály és népi zenekara (ének: dr. Buta Árpád, a Marosvásárhelyi Filharmónia énekese, Bíró Éva, Hajdú Jenő, Bíró Zsolt). Közben ügyességi próbákon bizonyíthatnak az oda látogatók. Arra való tekintettel, hogy tavaly nagy érdeklődés mutatkozott a gyerekprogramok iránt – kicsinek bizonyult a Salamon Ernő Gimnázium tornaterme –, idén a Sportiskola tornatermébe várjuk a kúszó, mászó, tolyogó, ünnepre készülő gyerekeket és szüleiket. A főzőversenyek ideje alatt a Zsibongóban számos kézműves foglalkozással, gyerektáncházzal és koncerttel, arcfestéssel szolgálunk a gyerekeknek. A gyerekprogramok témája: Advent a családban. A délutáni órákban a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban bemutatják a Gyergyószentmiklós a régészeti kutatások tükrében című kiadványt, a Figura Stúdió Színház pedig újra műsorra tűzi a I. L. Caragiale nyomán készült Zűrzavaros éccaka című komédiáját. Azok, akik még bírják szusszal, táncházban folytathatják a mulatságot, a talpalávalót a Karmazsin és a Folker zenekarok biztosítják.

    Vasárnap délután a művelődési ház Karancsi Sándor teremében megnyitják a topolyai Penovác Endre Nagyapáti-díjas, nemzetközileg is elismert festőművész egyéni kiállítását. A könyvtárban pedig Csinta Samu Arisztokraták honfoglalása, Erdély újranemesítői című könyvét mutatja be Gergely Imre, a Gyergyói Hírlap főszerkesztője. Késő délután a Népzene és néptáncgálán mutatkozik be a Mayossa Néptáncegyüttes és a házigazda Hóvirág Néptáncegyüttes, többek között vendégünk lesz Vaszi Levente, Vrencsán Anita, kósteleki zenészek, táncosok.

    Hétfőn délelőtt sor kerül a dísztanácsülésre, délután a már hagyományos Gyergyói Seregszemlére. Ekkor érkezik Szent Miklós püspök, idén sem jön üres kézzel! A főtéren felállított nagyszínpadon a Bagossy Brothers Company ad koncertet. A zenekar 2016 februárjában a  meghívást kapott a Nagyszínpad tehetségMutatóba ahol a második helyen végzett. Áprilisban jelent meg legújabb EP-jük a  Vakít a kék. A zenekar több dala is szerepelt az erdélyi és magyarországi rádiók toplistájában. A 2016-os évben a Bagossy Brothers Company több mint 70 élő koncertet adott, jelenleg pedig második nagylemezének anyagán dolgozik.

    Kedden a megszokott időben kezdődik a Szent Miklós római katolikus templom búcsús szentmiséje és az ünnepi körmenet. Délután a Vaskertes Általános Iskola diákjai adnak ízelítőt tudásukból. A Rézlámpás kávéházban kiállítás nyílik Gál Éva Emese munkáiból. A komolyzene kedvelői a művelődési ház színháztermében a Brassai vonósnégyes Ünnepi hangverseny Szent Miklós tiszteletére című műsorát hallgathatják meg.   

    Idén is megméretnek az ifjú jégkorongozók, kézilabdázók és floorball játékosok, nem marad el a ritmikus tornázók bemutatója, a sakk, az asztalitenisz és az íjászverseny sem. Újdonságnak számít a Szent Miklós-napi futás a Szent Anna-kápolnához, amit a Endorphin Running Klub szervez.

    A rendezvény részletes programja hamarosan olvasható lesz a szentmiklosnapok.ro honlapon. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

    Szervezők: Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata, Gyergyószentmiklóso Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa.


Felhívás

Gyergyói Seregszemle 

Melyik gyergyószentmiklósi szervezet, intézmény a legszervezettebb, leghangulatosabb és a leglátványosabb? Kiderül a 2016-os szemlén.
Találkozzunk december 5-én délután fél négykor a művelődési ház előtt és a korábbi években már megszokott útvonalon haladva vonuljunk ki együtt a főtérre.
Jelentkezni az info@gymk.ro címen vagy a 0266/361.992-es és a 0787/755.294-es telefonszámokon lehet november 30-ig.

Kérem ossza meg ismerőseivel: