Szent Miklós Napok 2021

2021. december 4–6.

A járványhelyzet ellenére Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ idén is megszervezi a Szent Miklós Napokat. A rendezvénysorozatra 2021. december 4-6. között hibrid formában kerül sor: a programok nagy része online, illetve a Gyergyó TV közvetítésében lesz elérhető, de lesznek olyan események is, amelyek az érdeklődők fizikai jelenlétében zajlanak majd.

Szombaton főként a sportoké a főszerep, Mikulás-kupákat szerveznek a Basilides Tibor Sportcsarnokban, a Sportiskola tornatermében, a nemrég megnyílt tanuszodában, valamint a műjégpályán, ahol jégkarnevált is tartanak. A mozgás mellett gyermekeknek szóló foglalkozásokat is hirdetnek a Művelődési Ház termeiben, a Szent Miklós napi Zsibongóra előzetes regisztrációval jöhetnek az óvodások és a diákok. A városnapok első napján a 100 gyergyószéki recept több mint 100 gyergyószéki háziasszony, valamint a Baby szakácskönyve című kötetek bemutatójára is sor kerül.

Vasárnap, december 5-én, a rendezvénysorozat második napján a zenén lesz a hangsúly; a főtéren román nyelvű kolindák hangoznak el; Made in Gyergyó címmel beszélgetést szerveznek a város zenekaraival a Művelődési Ház nagytermében, a Szent Miklós Templomban adventi zenei áhítaton vehetnek részt a klasszikus zene szerelmesei, de a jazzkedvelők sem maradnak szórakozási lehetőség nélkül, este a My Jazz Band lép fel a Yourlivingroomban. A tavalyi évhez hasonlóan a városi Mikulások idén is útnak indulnak vasárnap délután; a kicsik pedig ráhangolódhatnak a Gyergyó TV-n közvetített Mikulásváró programokkal.

A Szent Miklós Napok utolsó napján, december 6-án a már megszokottá vált Szent Miklós Templom búcsúünnepére kerül sor. A kultúrafogyasztók megnézhetik a Figura Stúdió Színház Hol vagy te paszományos? című előadását, a gyermekeknek a Halvirág Bábszínház Macskacicóját ajánlják. Román nyelvű szórakoztató műsorral is készülnek, a bukaresti Constantin Tănase Színház vendégszerepel a Művelődési Házban.

A Szent Miklós Napok keretében hagyománnyá vált kreatív pályázatokat idén kizárólag online hirdetik meg a szervezők. Az óvodások és kisiskolások számára A Mikulás szánja című rajzpályázat mellett A mikulás krampuszai elnevezésű versmondó és énekpályázatot ajánlják. A V-VIII. illetve a IX-XII. osztályos diákok számára tematikus meseíró versenyt, illetve az ünnepekre való készülődést megörökítő fotópályázatot is hirdetnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. További részletek a Szent Miklós Napok Facebook-oldalán találhatóak. A pályamunkákat 2021. december 2-ig lehet elküldeni az info@gymk.ro e-mail címre, jelölve a pályázó nevét, életkorát és a tanintézményt. A beküldött munkákat viszontláthatják a rendezvény Facebook-oldalán, valamint egy virtuális kiállításon a Gyergyó TV közvetítésében.

Mindhárom nap készülnek ünnepi műsorral, amelyeket a Gyergyó TV közvetít. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek D’ Alice cukrászműhelyébe; rendhagyó beszélgetésnek lehetnek tanúi Gyergyószentmiklós zenészeivel és a Salamon’s Jam Orchestra közreműködésével, valamint a városnapok múltjáról tudhatnak meg többet egy kerekasztal beszélgetés során.


A résztvevők jelenlétében történő eseményekre az érvényben lévő szabályozások szerint a 12 éven fölülieket kizárólag zöld igazolvánnyal áll módunkban beengedni, kötelező a védőmaszk megfelelő viselése, a távolságok betartása. Mivel a helyek száma korlátozott, valamennyi programra előzetes regisztráció szükséges a Szent Miklós Napok Facebook-oldalán, illetve a 0787-755.294-es telefonszámon.

Önkénteseket is toboroz a Szent Miklós Napok szervezőcsapata, olyan 16 év fölötti fiatalok jelentkezését várják, akik szeretnék kipróbálni magukat a rendezvényszervezés területén, illetve rendelkeznek zöld igazolvánnyal.

A rendezvénysorozat létrejöttét a BGA, illetve Hargita Megye Tanácsa támogatta.


Szent Miklós Napok

2021. december 4–6.


December 4., szombat

 

9:00 Mikulás-kupa. Jégkorong (U8-as korosztály), Városi Műjégpálya*

10:00 Mikulás-kupa. Labdarúgás (2012, 2013-as korosztályok), Basilides Tibor Sportcsarnok*

10:00 Mikulás-kupa. Kosárlabda (2019, 2010-es korosztályok), sportiskola tornaterme*

10:00 Szent Miklós napi Zsibongó. Gyermekfoglalkozások, Művelődési Ház: Karancsi Sándor terem, Hóvirág táncterem, stúdióterem*

12:00-21:00 Dj Hofman, What a Hell – műfaj: Deep House, Tech House, TIKK TAKK Bistro*

14:00 Mikulás-kupa. Úszóverseny (gyors-, mell- és hátúszás), Tanuszoda*

18:00 A 100 gyergyószéki recept több mint 100 gyergyószéki háziasszony és a Baby szakácskönyve című könyvek bemutatója, Művelődési Ház, színházterem**

18:00 Jégkarnevál, Városi Műjégpálya*

20:00 Tónidob Perkúcióest, fellépnek: Urban Trial Band és Hompoth Arthur, Művelődési Ház, színházterem*

20:00 D’Alice finomságok – ünnepre hangolva. Stúdióbeszélgetés és műhelymunka***


December 5., vasárnap

 

11:30 Adventi gyertyagyújtás, főtér*

12:30 Cântec de iarnă. Román nyelvű kolindák és énekek, főtér*

12:00-21:00 Dj Hofman, Dj Dewil – műfaj: R&B, TIKK TAKK Bistro*

13:00 Török Zoltán Hazajöttünk című fotókiállításának megnyitója. Szent Miklós templom kertje*

16:30 Városi Mikulásjárás*

17:00 Mikulásváró programok***

A mi időnk Mikulása. Interjúgyűjtemény

A Mikulás szánja. Rajzkiállítás

A Mikulás krampuszai. Krampuszos versek és énekek gyűjteménye

Hogyan készülsz az ünnepekre? Online fotópályázat

Esti mese. Mikulás-meseíró pályázat nyertes meséi

18:00 Made in Gyergyó – rendhagyó beszélgetés városunk zenekaraival, a Salamon’s Jam Orchestra közreműködésével, Művelődési Ház, színházterem**

19:00 Adventi klasszikus zenei áhítat, Szent Miklós Templom*

19:30 My Jazz Band koncert, Yourlivingroom*


December 6., hétfő

 

11:00 A Szent Miklós Templom búcsúünnepe, Szent Miklós Templom**

11:00 Macskacicó. A HalVirág Bábszínház bábelőadása, Művelődési Ház, színházterem*

12:00-21:00 Dj Hofman, Dj Dewil – műfaj: R&B, TIKK TAKK Bistro*

17:00 Hol vagy te paszományos? A Figura Stúdió Színház előadása, Művelődési Ház, stúdióterem*

18:00 Szent Miklósból Télapó? A városnapok múltjáról beszélget Vincze Csilla meghívottjaival***

19:00 E vremea să ne întâlnim! Spectacol de divertisment cu Vasile Muraru, Valentina Fătu, Gabriel Dorobanțu și Daniela Tănase. Román nyelvű szórakoztató műsor, Művelődési Ház, színházterem**


* személyes jelenlétű program
** közvetített program nézőkkel
*** online program


A programokon való részvétel az érvényes járványügyi szabályok betartásával lehetséges; az eseményekre kizárólag zöld igazolvánnyal rendelkező személyeket áll módunkban beengedni, kötelező a védőmaszk viselése, illetve a távolságok betartása. A helyek száma korlátozott, ezért kérjük regisztráljanak a Szent Miklós Napok Facebook-oldalán vagy a 0787-755.294-es telefonszámon!


A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ közleménye
2021. november 24.

Kérem ossza meg ismerőseivel: