Szentév

Az egész világon egyenesben közvetítik a szentév megnyitását

    Nemzetközi, élő televíziós közvetítésben nyitja meg Ferenc pápa a december 8-án kezdődő szentévet, amely a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával indul el – közölte szerdán a Vatikán.
    Az egyenes adás tizenkilenc tévékamera segítségével kedden fél tíztől (helyi idő szerint fél tizenegytől – a szerk. megj.) követi majd a Ferenc pápa által bemutatott szentmisét, amely után az egyházfő a bazilika szent kapujához megy és megnyitja azt. Az egyházi hagyomány szerint a szentév a Szent Péter-bazilika szent kapujának kitárásával kezdődik el. A 2016. november 20-ig tartó szentévre a Vatikánba érkező zarándokok ezen a kapun áthaladva részesülhetnek bűnbocsánatban.
    Dario Edoardo Vigano prelátus, a nem rég felállított vatikáni kommunikációs titkárság prefektusa a Vatikánban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szentév megnyitását a legmodernebb technológiák alkalmazásával közvetítik. Ez az első alkalom, hogy egy nemzetközi egyenes televíziós közvetítést ultra HD 4K felbontásban sugároznak, amely négyszer nagyobb a HD-nél.
    A szentév megnyitásának televíziós lefedése a Vatikáni Televíziós Központ (Ctv), a Vatikáni Rádió, valamint többek között a Sony és az Eutelsat közreműködésével valósul meg.
    “Nem törekszünk mindenáron látványos eseményre, és tiszteletben akarjuk tartani a szertartást, de a közvetítés magával ragadó lesz, a technológiát arra igyekszünk felhasználni, hogy az evangéliumi üzenet közvetítésének szolgálatába helyezzük” – fogalmazott Stefano D’Agostini, a Ctv műszaki igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az ultra HD felbontással a néző valóban a helyszínen érezheti magát, mintha az események körülötte történnének.
    A szentév eseményeiről a külön erre alapított hetilap, a Credere (Hinni) számol be, amely a szentév hivatalos újságja. A szerdán megjelent első számban Ferenc pápa nyilatkozott kijelentve, hogy az irgalmasságnak szentelt év a “megbocsátás, a megbékélés” éve lesz.

Sárközy Júlia/MTI
(A címfotón a Szent Péter-bazilika szent kapuja. Forrás: www.im.va)

A román RTV2 Krédó című vallási műsorának különkiadásában közvetíti élőben az eseményt: december 8., kedd, 10:30 óra – tvr-2 – RTV2

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: