Szentmise közvetítés Márton Áron szülőfalujából

„Nem utasítom vissza a szenvedést”*

Márton Áron születésének 120. évfordulóján a Duna Televízió római katolikus szentmisét közvetít Csíkszentdomokosról. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dr. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

A Duna Televízió augusztus 28-án, 10.30-tól római katolikus szentmisét közvetít Csíkszentdomokosról. A közmédia a szentmiseáldozat felvételével Márton Áron püspök – Erdély szentéletű főpásztorának – emléke előtt tiszteleg. A karizmatikus egyházi vezető a XX. század derekán, vérzivataros időkben állt az erdélyi egyház élén. A vallásszabadság, az emberi jogok, az erdélyi magyar közösség érdekei mellett való bátor kiállása, rendíthetetlen helytállása példaként szolgál nemcsak a katolikus hívek, hanem minden jóakaratú ember számára.

Márton Áron 1896-ban, 120 évvel ezelőtt született Csíkszentdomokoson. Az évforduló alkalmából a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Márton Áron Emlékévet hirdetett. A jeles megemlékezés-sorozat programjai a történelmi múlt és a totalitárius diktatúrák valódi természetének megismertetését, és a nemzeti önazonosság erősítését szolgálják. Az emlékév központi eseményei Márton Áron születési évfordulójához kapcsolódnak: augusztus 28-án szülőfaluja, Csíkszentdomokos templomába zarándokol Erdély papsága, hívei, hogy együtt imádkozzanak a mártír sorsú püspök boldoggá avatásáért. A szentmisét Dr. Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke mutatja be, szentbeszédében felidézi nagy elődje életpéldáját. Az ünnepségen köszöntőt mond Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A Márton Áron Emlékév fővédnöke Áder János köztársasági elnök és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Az emlékév következő nagy eseményét szeptember 29-én – Márton Áron püspök halálának évfordulóján – Gyulafehérváron rendezik: a székesegyházban, a búcsúünnepi szentmise keretében megáldják új szarkofágját, amelyet majd szintén közvetítünk Önöknek.

*Márton Áron püspöki jelmondata

Dr. Csermák Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: