Szerda estig hideg, csapadékos, szeles idő várható

Felerősödik a szél hétfőn az ország 27 megyéjében

Szelesre fordul az idő hétfőn az ország 27 megyéjében – figyelmeztet az országos meteorológiai szolgálat (ANM).

Az elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetés Fehér, Argeş, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes és Vâlcea megyére érvényes.

Ezekben a régiókban hétfőn, március 27-én 6 és 23 óra között felerősödik a szél, a széllökések elérik az 55-65 kilométeres óránkénti sebességet, a hegyvidéken (1700 méter fölött) pedig akár a 80-90 kilométeres óránkénti sebességet is. Az erős szél által felkavart hó jelentősen lecsökkenti a látótávolságot a hegyekben – tájékoztatnak a meteorológusok.


Meteorológusok: szerda estig hideg, csapadékos, szeles idő várható

A következő napokban fokozatosan lehűl az idő, felerősödik a szél és vegyes csapadék várható – közölte vasárnap az országos meteorológiai szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint hétfőn, március 27-én reggel 6 órától kezdődően nyugatról csapadékos, szeles, hideg időjárás érkezik az országba, és fokozatosan szétterjed az ország területeinek nagy részén. Az eső a hétfőről keddre virradó éjszaka vegyes csapadék formáját ölti; főleg északon várható hó, havaseső és jégdara. A hegyekben havazni fog, a lehulló csapadék helyenként meghaladja a 15-20 litert négyzetméterenként.

A szél az egész országban felerősödik, a széllökések elérik a 45-65 kilométeres óránkénti sebességet.

Kedden és szerdán az időszakhoz képest hideg lesz, hajnali fagyokra, hóharmatra és talajmenti jegesedésre kell számítani.


Felerősödik a szél hétfő estétől az ország legnagyobb részében; a magasan fekvő hegyvidékeken harmadfokú lesz a riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn harmadfokú (vörös jelzésű) szélriasztást adott ki hét megye 1800 méter fölötti vidékeire, másodfokút (narancssárga) tíz megye 1500 méter fölötti térségeire, valamint egy elsőfokút (sárga) is, amely az ország nagy részére érvényes.

A szakemberek szerint kedd hajnali 2 órától délután 2 óráig a Déli-Kárpátok 1800 méter fölötti régióiban viharos erejű lesz a szél, a légmozgások sebessége meghaladhatja a 140 kilométert óránként. Hunyad, Gorj, Szeben, Vâlcea, Brassó, Argeş és Dâmboviţa megye érintett.

Hétfő este 11 órától kedd este 11 óráig a Déli-Kárpátok, a Kárpát-kanyar és az Erdélyi-szigethegység 1500 méter fölötti régióiban narancssárga riasztás lesz érvényben, a széllökések sebessége elérheti a 120-140 kilométert óránként. A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy hóviharok miatt a látási távolság nagyon lecsökken. Arad, Bihar, Kolozs, Fehér, Krassó-Szörény, Brassó, Prahova, Kovászna, Buzău és Vrancea megyét érinti a riasztás.

Ugyanabban az időszakban az ország legnagyobb részében elsőfokú szélriasztás lesz érvényben. Az időszakonként és helyenként megerősödő szél elérheti az 50-65 kilométeres, vagy meghaladhatja a 70-75 kilométeres óránkénti sebességet.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: