Szerdán két magányos felnőtt egymásra talál

Félix és Rose (Décalage horaire)

francia-angol vígjáték (2002), 82 perc

Félix (Jean Reno) gazdag üzletember. Párizsból Münchenbe igyekszik régi kedveséhez, egy temetés ürügyén. A repülőtérről azonban nem sikerül elszakadnia, mert sztrájkolnak a repülésirányítók. Teng-leng, idegeskedik. Rose (Juliette Binoche) Mexikóba repülne, ha a járatot nem törölték volna. Magabiztosaknak látszanak, komolynak, miközben az életük a csőd felé robog. Véletlenül futnak össze: Rose-nak afféle női ügyességgel sikerül mobiltelefonját a WC-ben örökre eltüntetnie s a morcos Félix kerül az útjába, akitől kölcsönkérheti a telefont. Szépen lassan bonyolódnak egymás kusza viszonyaiba, a közös használatúvá lényegülő mobil a közvetítő médium.
A férfi folyton ideges, morcos. Szinte minden zavarja: hangok, szagok, ízek – bármi, ami az életnek érzéki tartozéka. A tudatát hajszolja, képtelen elengedni magát és bevallani, hogy hiába gazdag és sikeres: totálisan egyedül van. Egy elcseszett élet tanulmányozható a bozontos arc mögött.
A nő persze pontosan az ellentéte. Ösztönei segítségével tájékozódik. Nem tervez előre, engedi, hogy hangulatai befolyásolják. Rejtőzködik ő is: sminkje meg fullasztó parfümje mögé. Éppen egy halódó kapcsolatból készül kilépni, ha tudna dönteni.
Megáll az élet a párizsi reptéren, nincs kiút. Félix felajánlja Rose-nak szállodai szobáját. Furcsa éjszakát töltenek együtt. Turkálnak a másik csomagjában. Félix sértegeti Rose-t, s még le is önti salátaszósszal. Nagy kilengésekkel hullámzik kettejük viszonya. Bántás és engesztelés követi egymást. Talán sejthető egy lassan bontakozó kapcsolat. Szerelem? Olyasmi.

December 7., szerda 22:00 óra – Paramount_Channel1 – Paramount CHANNEL

port.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: