Szerdán meghaladta a 330-at a koronavírus halálos áldozatainak a száma

A fertőzött településeken ismét kötelezővé válik a kültéri maszkviselés

Rendkívül aggasztónak nevezte szerdán az államfő a járványhelyzet súlyosbodását és az energiadrágulásokat. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy egy új kormány mielőbbi megalakítására van szükség.

Szlovéniai sajtótájékoztatóján az államfő elmondta, adatai szerint szerdán az új koronavírusos esetek száma megközelíti a 15 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladja a 330-at Romániában. ‘Ez katasztrófa. Az elektromos áram ára folyamatosan nő. Szükségünk van egy kormányra. Mellőzni kell a kölcsönös vádaskodásokat, a gőgöt és a cinizmust. Érett magatartásra van szükség, és meg kell találnunk a kormány megalakításának módozatát’ – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfőt a konstancai kórháztűzre vonatkozó kijelentése – miszerint “az állam kudarcot vallott a polgárai megvédésében” – kapcsán arról kérdezték az újságírók, hogy kinek kellene vállalnia a felelősséget ezért a kudarcért, illetve feltették azt a kérdést is, hogy miként lehet szerinte kilábalni a világjárvány okozta válsághelyzetből.

Klaus Iohannis válasza szerint az állam kudarcáért a teljes politikai osztálynak kellene vállalnia a felelősséget, ám a felelősség vállalása nem elegendő, megoldást is kell találni arra, hogy hasonló tragédiák többé ne fordulhassanak elő. Az államfő szerint a megoldás az országos helyreállítási tervben rejlik, amelynek keretében 2 milliárd eurós uniós támogatás hívható le, többek között a kórházak korszerűsítésére.

“Ehhez természetesen kormányra is szükség van. Ha nincs kormány, ezt a pénzt nem lehet felhasználni, és a dolgok megoldatlanok maradnak” – tette hozzá.


Ismét kötelezővé válik a védőmaszk használata szabadtéren is a 6 ezrelékes incidenciát meghaladó településeken

Ismét kötelezővé válik a védőmaszk viselése szabadtéren is minden olyan településen, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a 6-ot. Az intézkedés újbóli bevezetését az egészségügyi, illetve a belügyminiszter közös rendelete írja elő.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter és Lucian Bode belügyminiszter szerdán írta alá a védőmaszk viselését, a járványügyi szűrést és a kézfertőtlenítést a veszélyhelyzet ideje alatt kötelezővé tevő korábbi, 2020/874/81-es rendeletet kiegészítő rendelkezést.

Az egészségügyi tárca közleményében leszögezi, mentesülnek a szabadtéri maszkviselés kötelezettsége alól azok a személyek, akik magukban vagy a velük egy háztartásban élőkkel közösen valamilyen tevékenységet végeznek a szabadban, például sportolnak.

A közegészségügyi igazgatóságok javaslatára a megyei vészhelyzeti bizottságok más kivételekről is dönthetnek – mutat rá a tárca.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: