Szerdára akcióparódia

Golyózápor (Shoot ‘Em Up)

amerikai akciófilm (2007), 86 perc

Nincs megállás. Egy titokzatos férfi, aki Mr. Smith-nek nevezi magát (Clive Owen), és akiről csak annyit tudhatunk, hogy virtuóz módon bánik a pisztollyal, belekeveredik egy vajúdó nő körül kitört utcai lövöldözésbe. Az újszülöttet megvédi a támadóktól, ám az anyját már nem tudja megvédeni. Hamarosan kiderül, hogy a gyilkosok nem az anyára, hanem a gyerekre vadásztak. Attól kezdve a férfi kénytelen megvédeni a csecsemőt, aki rá is szorul a fegyveres támogatásra: egy elszánt bűnöző (Paul Giamatti) ugyanis mindenáron el akarja pusztítani. Mr. Smith és egy váratlanul a segítségére siető prostituált (Monica Belluccci) megpróbálja elrejteni a babát. A város egyre különösebb és félelmetesebb részeire jutnak el, miközben egy hadseregnyi zsoldos van a nyomukban.

A rendező, Michael Davis csupán annyit tesz mozijával, hogy fogja az összes létező akciófilmes sablont és olyan szintig túlozza el őket, amikor már egyszerűen képtelenség komolyan venni bármit is. Kilencven percen át bámulhatjuk az irgalmatlan akcióorgiát, melyben valószínűleg rekordot döntenek a kilőtt töltények és az elhalálozott rosszfiúk számát illetően. Clive Owen minden létező helyzetben ugrik, lő és vetődik, ráadásul olykor még a répaevést sem hagyja abba közben, de a filmben láthatjuk, hogy még szexelni is lehet az ellenfél aprítása közben, persze csak ha az embernek olyan belevaló partnere van ebben, mint Monica Bellucci.

Megállíthatatlan és minden logikát nélkülöző akcióáradat tanúi lehetünk, melyben Smith folyton egy csecsemővel a kezében lövi az ellent. Szép lassan kiderül, hogy a Paul Giamatti vezette kifogyhatatlan zsoldosok csapata miért üldözi szegény újszülöttet, de ez a mondvacsinált indok is csak tökéletes zsánerparódia. A lényeg itt úgyis a külsőségeken (cool csávók, kemény dumák, szexi nők, gyors verdák?) van, akinek pedig az nem tetszik, az úgysem néz akciófilmeket.

Január 6., szerda, 22:00 óra – viasat3 – VIASAT3

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: