Szerdától szombatig csapadékra és erős szélre lehet számítani

Sárga riasztást adtak ki tíz megye hegyvidéki térségére

Sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország tíz megyéjének hegyvidéki térségére a várható havazás és erős szél miatt.

Az előrejelzések szerint szerdán 18 órától csütörtök 10 óráig a Bánsági-hegyekben és a Déli-Kárpátokban havazni fog, friss hóréteg rakódik le, főleg 1400 méter fölötti magasságban. Ezeken a területeken megélénkül a szél is, 70-80 km/órás széllökések várhatók.

A sárga riasztás Fehér, Argeş, Brassó, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Gorj, Hunyad, Prahova, Szeben és Vâlcea megyét érinti.

Ugyanakkor szerdán 14 órától szombaton 10 óráig csapadékra és erős szélre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben az ország szinte minden régiójában.

Főleg délnyugaton, valamint a hegy- és dombvidékeken várható csapadék a jelzett időszakban, ennek mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként.

Inkább esőre kell számítani, majd a péntekről szombatra virradó éjszaka havas eső és havazás is előfordulhat, elsősorban Olténiában és Munteniában, de helyenként Erdélyben és Moldvában is.

A hegyekben szerda délután és este havas eső, majd havazás várható, és megélénkül a szél, 40-60 km/órás széllökésekre kell számítani.


Narancssárga és sárga árvízriasztást adtak ki 15 folyó vízgyűjtő medencéjére

Csütörtök éjfélig érvényes másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) árvízriasztást adtak ki a hidrológusok 15 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a következő folyók vízgyűjtő medencéjére érvényes a másodfokú riasztás: Túr (Szatmár megye), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Krassó-Szörény megye), Zsil (Gorj és Dolj megye), Motru (Gorj és Mehedinţi megye).

Ugyancsak csütörtök éjfélig sárga árvízriasztás érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjére: Túr (Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hunyad és Arad megye), Béga, Temes Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt, Olteţ (Vâlcea, Gorj és Argeş megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: