Szerecsenmosdatás

Az megy. Nagyban.
Jeleztem már itt, hogy panaszt tettem a főügyésznél is, meg az államelnöknél is azért, mert a Korrupcióellenes Ügyészség megengedi magának, hogy törvénytelen módon idézzen be embereket. Az elnök – mint aki nem értette meg azt – továbbította a kérésemet a Jogi Felügyeletnek, az meg első körben azzal utasította vissza, hogy az elektronikus levél nem volt aláírva. Sebaj, kinyomtattam, aláírtam, szkenneltem és újraküldtem.

Ma megérkezett a válasz erre: továbbra sem vizsgálták meg érdemben, azért, mert a bepanaszolt személy nem ügyész, márpedig a Jogi Felügyelet csak bírókat meg ügyészeket vizsgál. Utánanéztem, az illető valóban nem ügyész „csak” rendőr, akikről az intézmény honlapján ezt lehet megtudni: Ofiterii de politie judiciara ai D.N.A. îsi desfasoara activitatea sub directa conducere, supraveghere si control al procurorului, dispozitiile acestuia fiind obligatorii (vagyis az ügyész közvetlen vezetése, felügyelete és ellenőrzése alatt fejtik ki tevékenységüket, kötelező módon betartják az ügyész utasításait). Ha pedig ezt be is tartják, akkor az engem beidéző rendőrnek az ügyész főnöke nyilván tudatában van annak, hogy a beosztottja törvénytelenül jár el. S hagyja. A Jogi Felügyelet pedig nem a lényeget látja, nem azt mondja, hogy ugyan a bepanaszolt személy nem ügyész, de a közvetlen főnöke az, s ő is részese a törvénysértésnek, hanem mosdat. Hivatali hatáskörével nem élve, hanem visszaélve, cinkosa lesz a további törvénysértésnek. A válaszlépésen egyelőre gondolkozom.
Ellenben, ha már ellátogattam a Korrupcióellenes Ügyészség honlapjára (ahol több a tömjén, mint egy középkori kolostorban), bepillantottam az ott dolgozó rendőröket listázó oldalra, ahol ezek vagyonnyilatkozatai is közzé vannak téve. A legfrissebbek.

A vonatkozó törvény értelmében a közalkalmazottak évente kell friss vagyonnyilatkozatot leadjanak, s azokat közzé kell tenni. Ehhez képest azt látni, hogy létezik ott egy 2013-as meg pár 2010-es nyilatkozat is, de az összes többi 2009-ből való. Mert az ügyészség szerepe nyilván az, hogy másokkal betartassa a törvényt, s nem az, hogy ő maga betartsa.
Az már csak egy jelentéktelen apróság, hogy az engem is kihallgató rendőrnek közel kétszer akkora nettó fizetése volt már 2009-ben is, mint az egy éve fizetés nélkül hagyott Mezei Jánosnak. Ahogy a régi nóta mondja, havi közel 6.500 lej fixszel az ember könnyen… keresi bármeddig a kákán a csomót.

Árus Zsolt

Kérem ossza meg ismerőseivel: