Szeretők

Az első bemutató az új évadban

A 2021/2022-es évad első bemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, Pierre de Marivaux, francia író Szeretők című komédiáját Visky Andrej állítja színpadra.

Pierre de Marivaux XVIII. századi francia drámaíró művei felfedezetlen gyöngyszemek a magyar színjátszás számára. Művei (Carlo Goldoni darabjaihoz hasonlóan), a commedia dell’arte szereplőiből és szituációiból inspirálódnak, de ő továbbgondolja a hagyományt, igazi művészként újraértelmezi.

Marivaux Állhatatlan szeretők című komédiája Visky Andrej átiratában és rendezésében a Szeretők címet kapta, a pálforduláson átesett vidéki szerelmespár állhatatlanságát ugyanis éppúgy eredményezheti jellemgyengeségük, mint manipulatív és látszatkörnyezetük káros hatásai. Arlequin és Silvia a tiszta ideálokat, a földhözragadt de önazonos és boldog szerelmet, az önmagával harmóniában lévő embert képviselik. A Herceg azonban szerelmes lesz Silviába és bármi áron szeretné megszerezni őt, ezért elválasztja őket egymástól.

A Szeretők egy kortárs példázat, amely a tiszta ideálok elmúlásáról, relativizálódásáról, feloldódásáról szól. Arlequin és Silvia átalakulásának történetét követheti majd a néző, azt, ahogy elveszítik, kompromittálják tiszta énjüket. A tér a társadalmi performansz porondja, ahol mindenkinek sikeresnek kell lenni (akár a színpadon), el kell adnia magát.

Történik mindez a barokk színpompás csillogása és túlzásai inspirálta látványvilágban és zenében, amely egyaránt idézi és dekonstruálja a XVIII. századi francia udvar viselkedését és mutatja egy komikus, de valahol mélyen szenvedő és kiüresedett világ torzalakját, amely sok pontban mutat kísérteties hasonlóságot a jelenünkkel.

Visky Andrej, rendező mellett az alkotóstáb tagja Hatházi Rebeka, díszlet-, jelmeztervező; Visky Péter, zeneszerző és Dávid Péter, aki a színpadi mozgásban segítette a szereplőket. Az előadásban majdnem a teljes társulat részt vesz, mellettük pedig hét diák is színpadra lép, valamennyien a Szín-kron Diákszínjátszó Csoport tagjai.


Az előadás létrehozását a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a Kulturális Minisztérium, valamint Hargita Megye Tanácsa támogatta.


A Figura Stúdió Színház közleménye

Fotók: Kozma Péter


SZERETŐK

komédia három felvonásban

Írta: Pierre de Marivaux

Fordította: Réz Pál

Visky Andrej színpadi változata

 

Szereposztás:

Herceg ………………………………………………………………………………… DÁVID PÉTER

Flaminia …………………………………………………………………………….. SZILÁGYI MÍRA

Silvia ………………………………………………………………………………SOSOVICZA ANNA

Arlequin ………………………………………………………………………………. FARAGÓ ZÉNÓ

Trivelin …………………………………………………………………… MOȘU-NORBERT LÁSZLÓ

Lisette ……………………………………………………………………………….. TAMÁS BOGLÁR

Úr ………………………………………………………………………….. FODOR ALAIN LEONARD

Udvarhölgyek ……………………………………………… BALÁZS BERNADETT-MÁRIA,
EGYED KRISZTA, GERGELY BÍBORKA, NAGY J. NOÉMI

Inasok …………………………………………………………………. CSORBA KRISTÓF,
KASSAY MÁTYÁS, NAGY CSABA

 

Rendező: Visky Andrej

Zene: Visky Péter

Tervező: Hatházi Rebeka

Ügyelő: Dombi Gabriella

Bemutató tervezett időpontja: 2021.09.29.


Kérem ossza meg ismerőseivel: