Szertartástér épül Gyergyószentmiklóson

    A római katolikus temető ravatalozója előterének a befödését, térkialakítását célzó építkezés indul el a napokban. Munkálatok lesznek azon a területen, ahol a gyászszertartáson résztvevők szoktak állni, ezért változtatni kellett a temetések rendjén. A kivitelező, a tervező, a munkálatvezető és az önkormányzat munkatársa egyeztetet a főesperessel, a temetkezési vállalat vezetőjével. Hogy minél zavartalanabbul történhessenek a temetkezési szertartások, és a munkával is lehessen haladni, a temetések javasolt időpontja délután 4 órától lesz, de ha valamilyen objektív okok miatt korábban kell megtartani a temetést, akkor az indokolt esetben előbbi időpontra teszik azt. A szokásos déli részvétnyilvánítás, imádkozás ideje alatt, 11:50 és 12:30 között is szünetelni fog a munka, hogy a gyászolókat ne zavarják. Mivel egy napon több temetésre is sor kerülhet, ilyen esetekre az a javaslat, hogy amíg tartanak a munkálatok, a szertartás részeként elvégzendő szentmise történjen meg a templomban, így lerövidül a temetői szertartás.

munkakezdes1

    Fontos tudnivaló, hogy a építkezések ideje alatt a temetések a kis kápolnából (Romfeld-kápolna) történnek. A déli részvétnyilvánítások, a szokáshoz híven, a ravatalozóházban zajlanak, de a bejárás, a megszokottól eltérően, nem a főbejáraton lesz, hanem az utcáról nyíló mellékajtón (szolgálati bejáraton) fog történni. A temetés utáni kínálás esetén pedig arra kérik a gyászolókat, hogy ezt a temető bal, nyugati oldaláról, a Győzelem utcáról nyíló oldalkapunál szervezzék meg. A változásokat a templomokban is hirdetni fogják.  

    A munkálatok befejezésének időpontja függ az időjárástól, de a temetések számától is (hogy hányszor kell megszakítani a tevékenységet). A kivitelezési idő 4 hónap. Nagy Zoltán alpolgármester elmondása szerint november 1-re, halottak napjára nem valószínű, hogy sikerül elvégezni az átalakítást, de a remények szerint november folyamán kész lesz az új szertartástér. A temető déli oldalán a teljes kerítés fel lesz újítva, a mostani főbejárat részen pedig bele lesz építve az új szertartástéri szerkezetbe.

IMG_0046Felülnézet

IMG_0047Oldal- és szembenézet

   A 298 000 lejes költségvetésű beruházás során a ravatalozóházat egybeépítik az új szertartástérrel. 215 négyzetméter járófelület lesz leburkolva hasított kővel, illetve faelemekből készült tetőszerkezettel befödve. Az utca felöli oldal válaszfalába hangszigetelő és fényáteresztő műanyaglapokat is beépítenek. A résztvevők számának függvényében, 28 mozgatható pad is szerepet kap a befödött szertartástéren a gyászolók kényelmét szolgálva.

   A kellemetlenségekért az önkormányzat elnézést kér az érintettektől, és ugyanakkor köszöni a megértést. Egy picit nehezebb lesz mindenkinek, de egy szebb, méltóbb környezetet kapnak a temetési szertartások – hangsúlyozta Nagy Zoltán alpolgármester.

Kérem ossza meg ismerőseivel: