Szigorúbban büntetik az erőszakra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtást

Kihirdette az államfő a törvényt

Kihirdette szerdán Klaus Iohannis államfő azt a törvénymódosítást, amely szerint az erőszakra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás akkor is bűncselekménynek számít, ha az elkövető a célzott személyeket nem tekinti kisebbrendűnek.

A jogszabály az EU Tanácsának a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái és megnyilvánulásai elleni küzdelemről szóló 2008/913/IB-es számú kerethatározatához igazítja a Btk. 369-es paragrafusát, az Európai Bizottság felszólításának megfelelően.

A módosított paragfrafus szerint az erőszakra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás akkor is bűncselekménynek számít, ha az elkövető a célzott személyeket nem tekinti kisebbrendűnek a fajuk, nemzetiségük, etnikai hovatartozásuk, nyelvük, vallásuk, nemük, szexuális irányultságuk, politikai véleményük vagy hovatartozásuk, vagyonuk, társadalmi származásuk, életkoruk, fogyatékosságuk vagy betegségük miatt.

Az erőszakra, gyűlöletre vagy diszkriminációra felbújtó személy pénzbírsággal vagy akár 6 hónaptól 3 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható a Btk. módosított paragrafusa szerint.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: