Szilágyi Árpád: Áldozat 1956

Könyvbemutató Gyergyószárhegyen

“Gyergyószárhegyen születtem 1932. december 17-én egy nagyon szegény székely családban. Én voltam a harmadik, legkisebb gyermek, hogy úgy mondjam, mert világra jöttemkor az ikernővérem megelőzött, ugyanis ő egy nappal hamarabb született, december 16-án. Őt Etelkának keresztelték. Volt egy bátyám is, Szilágyi Lajos, ma már sem ő, sem Etelka nincs az élők sorában…” (Sz. Á.)

Még középiskolás korában, 1952-ben kollektivizálás ellenes plakátokat írt és ragasztott ki szülőfalujában, ezeken használta először a „Fekete Kéz” aláírást. A magyar forradalom idején a Bolyai Tudományegyetem IV. éves földrajz-geológia szakos hallgatója volt. Levelet írt az Irodalmi Újságnak, amelyben elkötelezte magát a forradalom mellett, november elsején pedig néma felállást kezdeményezett a forradalom halottainak emlékére. 1957 februárjában tartoztatták le és hazaárulás vádjával 20 év börtönre ítélték. Az 1958. július 14-i szamosújvári börtönlázadás után áthelyezték a Pitești-re, az ún. átnevelő börtönbe. 1961 tavaszán, mikor a Fekete Kéz szervezet tagjait letartoztatták, ismét vád alá helyezték, mint egyik vezetőjét a szervezetnek és a kolozsvári Katonai Bíróság ezúttal 22 év börtönre ítélte. Désről szabadult 1964. július 27-én. Az elkövetkező években Balánbányán dolgozott geológusként. 1988-ban politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban, Saint Louis-ban, innen telepedett haza Csíkszeredába 2005-ben. Azóta is ott él.

szilagyi_arpad

Szilágyi Árpád (volt politikai fogoly) “Áldozat 1956” c. önéletrajzi könyvének bemutatójára 2016. december 11-én, vasárnap 18.00 órakor kerül sor a Gyergyószárhegyi Művelődési Ház Cika termében. A szerzővel Kozma Mária, a kötet szerkesztője beszél.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérem ossza meg ismerőseivel: