Színházi világnap

Egész napos színházi program

1962 óta a Nemzetközi Színházi Intézet kezdeményezésére március 27-én a színházi intézmények, iskolák és színházszeretők világszerte a színház világnapját ünneplik.

A Figura Stúdió Színház idén az online programok mellett a lehetőségekhez mérten élőben megszervezett eseményeket is ajánl a közönségének a nevezetes napon: archív felvételek, online játékok mellett kulisszatúra, könyvbemutató és borkóstoló is várja a szombaton kikapcsolódni vágyókat.

A korábbi évek hagyományos és legkedveltebb színházi világnapi programpontja a kulisszatúra, kis létszámú résztvevővel ugyan, de mindenképpen megszervezik. A „kulisszatúrázók” a társulat színészeinek kalauzolásával betekintést nyerhetnek a színház működésébe, a színpadtechnika rejtelmeibe, a gyártási és szervezési folyamatokba. A vezetések délelőtt 11 órától félóránként indulnak szervezett csoportoknak, 12:30-tól pedig nyitott vezetésre kerül sor, amelyre bárki jelentkezhet.

Délután 17 órától Tamás Gyopár Apus könyve című kötetének könyvbemutóját tartják a Figura stúdiótermében. Tamás Gyopár egykori helyi újságíró, a színház volt munkatársa, a Persze című előadás társszerzője több szálon kapcsolódik a Figurához. Személyes hangvételű, családtörténeti tematikájú könyvében tizenkét november elseje apropóján négy testvér mesél Apusról, Apusnak, „hogy önmagának segítsen az elengedésben.” A helyek száma korlátozott, ezért ajánlott az előzetes helyfoglalás.

19 órától a YourLivingroomban tart borkóstolót Kolozsi Borsos Gábor a Színész házon kívül projekt keretén belül. A tavaly februárban indított program lényege, hogy minden hónapban a társulat egy-egy előadója kerül a figyelem középpontjába, így a nézők a színpadon kívül is találkozhatnak és megismerhetik a színészeket. A héttételes borkóstolóra a belépő 35 lejbe kerül, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A színházi világnapról készült összefoglalót este 20 órától tekinthetik meg a tévénézők és a virtuális közönség a Gyergyó TV képernyőjén, valamint a Figura Facebook-oldalán. A színház YouTube-csatornáján archív felvételeket tesznek közzé, délelőtt 10 órától az Incanto című mesejátékot Csiki Zsolt rendezésében, délután 6-tól pedig a 2016-17-es évadban bemutatott Phaedra című előadást láthatják a nézők Albu István rendezésében.


Az egész napos színházi program valamennyi eseményén érvényesek lesznek az előírt járványügyi szabályozások, kötelező a maszk viselése, távolságok betartása, kézfertőtlenítés.

Helyfoglalások, regisztráció a 0752-227.011-es telefonszámon vagy az org@figura.ro email címen lehetséges.


A Figura Stúdió Színház közleménye


Kérem ossza meg ismerőseivel: