SZOBOR – résztvevő színházi előadás

Május 25-én, szerda este 7 órától a budapesti KÁVA Kulturális Műhely résztvevő színházi előadására kerül sor a Figura stúdiótermében. A Szobor című produkció témája az emlékezés szükségességének kérdése.


A játék alapja egyrészt a romák ellen 2008/2009-ben elkövetett magyarországi gyilkosságsorozat, másrészt egy újsághír, mely arról szólt, hogy egy Magyarországon élő külföldi szobrászművész emlékmű-tervét több érintett falu önkormányzata is visszautasította.

A „Szobor” fő kérdése, hogy akarunk-e – és ha igen, akkor hogyan – emlékezni egy cigány fiúra, akit a származása miatt gyilkoltak meg. Miként van közünk nekünk, kívülállóknak mindehhez? Az alkotók egy mindenki számára releváns, érthető, kellő mennyiségben provokatív fikciót hoztak létre, amelyet valós esemény inspirált. „Fontos szerepe volt a médiának, így ezt is szerettük volna beemelni a darabba valamilyen módon. A résztvevők például újságíróként kérdezhetnek a történet egyik szereplőjétől. Civil véleményüket tehetik bele a történetbe, fontos dramaturgiai pontokon”- magyarázza a produkcióban szereplő Kardos János.szobor4

A résztvevők kisebb csoportokban vitára készíthetnek fel szereplőket, érvekkel felvértezve őket. Szavak nélkül, színházi játék segítségével valamelyik szereplő szemszögéből alkothatnak valami újat. A történet középpontjában szó szerint és metaforikusan is a szobor áll. Ezen a tárgyon keresztül teszik fel a kérdést: akarunk-e emlékezni?

Hogyan válhatunk felelőssé egy cigány fiú halálában (mi, akiknek gyakorlatilag nincs köze a gyilkossághoz)?
Hogyan válhatunk felelőssé a rá való emlékezésben?
Akarjuk-e közösen ezt az emlékművet akkor is, ha ez a kiállás megosztónak tűnik?

szobor

A közönség is szereplő a KÁVA Kulturális Műhely előadásában

Az előadás során nem hagyományos szerepet kínálunk nézőinknek. Az előre elkészített színházi jelenetsort újra és újra megszakítja egy-egy interaktív játék, melynek célja, hogy a nézők-résztvevők érzelmeiken keresztül közösen gondolkodjanak és cselekedjenek, fórumot teremtve arra, hogy egy fontos emberi problémát megvizsgáljanak és alkotó módon kifejezzék a felkínált problémához való viszonyukat.

A Szoborban színházi jelenetsorok és a résztvevőkkel való közös beszélgetések, játékok váltják egymást. A drámás munkaformák során a résztvevők sokféle szerepbe belehelyezkedhetnek. Elsőként a média képviselőiként egy sajtótájékoztatón kérdezhetik a polgármestert arról, hogyan fog cselekedni, ha megérkezik a szobor a faluba. Később gondolkodhatnak a három különböző helyzetben lévő szereplő fejével: lehetőségük van az egymástól eltérő nézőpontok megvizsgálására, a motivációk és az érvrendszerek megértésére. Ez a hármas tagoltság az előadás térhasználatában is megjelenik. A nézőtér három oldalról fogja közre a játékteret. A három szereplő térben is elhatárolódik egymástól, a három nézőtér-sziget között mindhármuknak van egy-egy saját kis játéktere.
Az előadás végén a résztvevők a falu lakosságának szerepéből szavazhatnak, arról, hogy felállítják-e a szobrot, vagy sem. A szavazócédulákat a három szereplő összesíti és eredményt hirdet. A szavazásnak, ha csak a színházteremben is, de érezhetően van tétje. Véleményt lehet mondani általa. Olyan véleményt, amellyel – ha csak a színházteremben is – de ténylegesen befolyásolni lehet egy folyamatot.


Szobor

KÁVA MŰHELY (HU)
kava_logo1

Szereplők, alkotók:

Polgármester: Takács Gábor
Anna, a lánya: Kőszegi Mária
Marci, Anna szerelme: Kardos János

Író, dramaturg: Sebők Bori
Látványtervező: Kiss Gabriella
Konzulens: Alexander Schikowski
Kivitelező: Iszlai Zoltán
Technika: Forgách Péter

Rendező: Perényi Balázs


Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, csoportkedvezmény előre megváltott jegyekre (min. 5 fő) 12 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lej.
A jegyek megvásárólhatók a Figura jegyirádájában, illetve előadás előtt fél órával a helyszínen.
tel.: 0752-227.011
e-mail: org@figura.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: