Szociális tevékenységek támogatása Gyergyószentmiklóson és környékén

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés 2 programja is nyert a pályázaton

Az Een Helpende Hand Alapitvány és a Jan Post Egyesület közösen hírdetett meg pályázatot szociális tevékenységek támogatására Gyergyószentmiklóson és környékén. A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés 2 programját is támogatták: a “Vidéken is meg lehet élni” illetve a “Hagyományőrzés régi-új eszközökkel” programot.

A “Vidéken is meg lehet élni” program a gyergyói medence hátrányos helyzetű, de mezőgazdasággal is foglalkozó diákjait szólította meg egy rövid, de intenzív képzéssel. 7 vidéki és 3 gyergyószentmiklósi iskola összesen 23 diákja illetve 10 tanára vett részt a kétnapos programon, június 13 illetve 14-én. A cél a fiatal és otthon gazdálkodó személyek bevonása volt a projektbe.

Első nap a Caritas Vidékfejlesztés tangazdaságába használt praktikákat mutatták be, a diákok és tanáraik végigkövethették a hagyományos svájci érlelt sajt készítését, részt vettek az aznapi termelésen. Érezhették, tapinthatták és megkóstolhatták a sajtgranulátumokat, a friss sajtot illetve joghurtot. Betekintést nyertek az újonnan megnyílt Látványsajtműhelybe. Megismerkedtek a hatékony takarmányozás titkaival, mikor és hogyan kell kaszálni ahhoz, hogy jó minőségű takarmány kerüljön az állatok elé. Meglátogatták a tangazdaságot, ahol felhívták figyelmüket a higiénia, illetve az istállóban kialakított logisztika fontosságára. Az állat környezetének tisztán tartása nagymértékben befolyásolja a tejhozamot, a tej minőségét, nem utolsó sorban a hús minőségére is kihatással van. Betekintést nyertek a gyógy-, fűszer- és aromanövények világába, illetve a háztáji kertészkedésbe, a vetéstől, palántázástól a betakarításig. Az első napot a Csiky-kertben zárták, megismerkedtek a Szent Benedek Tanulmányi Központ Praktikum programával, végigsétáltak a tanösvényen.

A második napon Lukács Géza, gyergyószárhegyi őstermelő példaértékű kertészetét látogatták meg, aki beavatta a gyerekeket a kertészet titkaiba, hangsúlyozva, hogy munkával, folyamatos tanulással itthon is meg lehet élni. Lukács Géza szavait idézve: “Már az eredmény volt, hogy míg beszélgettünk láttam figyelő, érdeklődő tekinteteket. Jó volt hallani, hogy tudtak a boltíves szerkezetek teherbírásáról, érdekelték a magok, a fajták, az ízek.” Délben meglátogattak egy sajtüzemet, ahol a diákok láthatták az ipari sajt- és tejtermelést.

A kétnapos program alatt gyakorlati képzéseken vettek részt, elsajátíthatták a praktikákat, melyeket az otthoni gazdaságukban is fel tudnak használni.

A “Hagyományőrzés régi-új eszközökkel” program célja az volt, hogy az elkészült látványsajtműhelyüket olyan didaktikai és technikai eszközökkel egészítsék ki, amelyekkel még hatékonyabbá lehet tenni az egészséges táplálkozás, a felelős állattenyésztés, az érlelt sajtkészítés oktatását. Látványsajtműhelyük célközönsége közé nemcsak a helyi közösség tagjai tartoznak, hanem az idelátogató turistacsoportok is. A pályázati összegből két nagyméretű TV-t és hangtechnikai eszközöket vásároltak, amelyekkel még interaktívabbá tudják tenni a képzéseket, bemutatókat. A látogatóközpont és a sajtműhely egy üvegfallal van elválasztva, így a hangtechnika segítségével a sajtmester és a látogatók között interaktív kommunikáció tud kialakulni. Egyszerre oktató központ és turistalátványosság, mely az egészséges életmód, a minőségi élelmiszer, termék hirdetője.

A Gyulafehérvári Caritas Vidékfejlesztés köszönetét fejezi ki a program létrejöttéért az Een Helpende Hand Alapitványnak és a Jan Post Egyesületnek.

Kérem ossza meg ismerőseivel: