Szombat estig érvényes eső- és szélriadó lépett érvénybe

A riadók az ország nagy részét érintik

Két elsőfokú (sárga jelzésű), szombat estig érvényes eső- és szélriadót adott ki péntek délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riadók az ország nagy részét érintik.

Az első riadó 20 megyét érint az ország nyugati és délnyugati felében, péntek este 9 órától szombat reggel 9 óráig érvényes.

Eszerint a Bánságban, a Körösök-vidékén, a Máramarosban, Olténiában, Erdély nyugati és északi részében és helyenként a Déli-Kárpátokban időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás. Villámlások által kísért zivatarok várhatók, a szél felerősödik és helyenként viharossá fokozódik, elszigetelten jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25 litert négyzetméterenként, illetve kisebb kiterjedésű területeken a 40-50 litert.

Péntek délután futó viharokra lehet számítani az ország keleti és délkeleti régióiban is.

A második sárga jelzésű viharriadó szombat reggel 9 órától este 9 óráig érvényes 29 megyében az ország középső, északi, keleti és dél-keleti részében. Máramaros, Erdély, Moldva, Dobrudzsa térségében, Munténia keleti és északkeleti részében és a hegyvidéken fokozott lesz a légköri instabilitás, gyakori villámlások által kísért zivatarokra kell számítani. A szél felerősödik, időnként viharossá válik és jégeső is lehetséges. A csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve kisebb kiterjedésű területeken az 50-70 litert.

A szombati nap folyamán Olténia egyes részein és Munténia délnyugati részében rövidebb időszakokra felerősödik a szél, a széllökések meghaladhatják az 50-60 kilométer/órás sebességet.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: