Szombat reggelig kitartanak az esőzések az ország egész területén

Felhőszakadásokra is lehet számítani

Az ország egész területére érvényes, nagy mennyiségű esőre és zivatarokra figyelmeztető narancssárga és sárga riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az előrejelzések szerint szombat reggel 10 óráig Erdélyre, Máramaros egy részére, Olténiára, Munténiára és Dobrudzsára narancssárga riasztás érvényes. Itt felhőszakadásokra lehet számítani, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40-60 litert, Olténiában helyenként akár a 70-80 litert is négyzetméterenként.

Az ország délkeleti részén az esőzéseket villámlás és megerősödő szél kísérheti.

A nyugati, a keleti és a délkeleti országrészre sárga riasztás érvényes szombat reggelig. Itt is várhatók záporok, zivatarok, a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

Szombat reggeltől már csak az ország délkeleti és keleti térségeiben lehet majd esőre számítani – közölték a szakemberek.


Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el húsz megye folyóira

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el pénteken az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) húsz megye folyóira.

A hidrológusok szerint szombaton 16 óráig villámárvizek alakulhatnak ki és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Maros (Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Béga (Temes és Arad megye), Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), Duna (Mehedinţi, Dolj és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Brassó, Hargita, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt és Dolj megye), Argeş, Dâmboviţa (Argeş és Dâmboviţa megye), Ialomiţa (Dâmboviţa megye), Cricovul Dulce (Dâmboviţa és Prahova megye).

Prahova és Ialomiţa megye folyóira, valamint a kisebb dobrudzsai folyókra szombat éjfélig érvényes a narancssárga riasztás.

A hidrológusok szerint Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş és Konstanca megye kisebb folyóin nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki helyi árvizek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: