Szombatra kalandfilm

Számkivetett (Cast Away)

amerikai kalandfilm (2000), 138 perc

    Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget.
    A “Számkivetett” az ember túlélési ösztönének, illetve a sors kiismerhetetlenségének krónikása. Bárki élete egyetlen pillanat alatt változhat meg gyökeresen, s a legnehezebb dolog az ilyen helyzetekben nem a puszta fennmaradás, hanem a körülményekhez való alkalmazkodás. A kezdeti kilátástalanság okozta pánik után Chuck-nak is az jelenti a legnagyobb gondot, hogy megtanuljon hozzászokni az elszigeteltséghez, a magányhoz. Egyetlen “baráti” kapcsolatát a vele együtt a szigetre keveredett röplabdája jelenti számára. Kemény leckék árán tanulja meg, hogyan is lehet úrrá az érzelmi és fizikai stresszen, amelyet eme új életforma okoz számára. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik.
    A “Számkivetett” egy utazás, melynek során nagyon sokat tanulunk meg önmagunkról, az emberi természetről, mindezt egyetlen figura, Chuck Noland történetének bemutatásával.

Golden Globe-díj (2001) – Legjobb színész – drámai kategória: Tom Hanks

December 12., szombat, 22:00 óra – dunatv_logo – Duna Televízió

(port.hu)

Kérem ossza meg ismerőseivel: