Szombatra sci-fi akciófilm

Végjáték (Ender’s Game)

amerikai sci-fi akciófilm (2013), 114 perc

Hosszú évtizedek óta húzódott a Végjáték adaptációja. Az ok egyszerű és tetszetős: a legrangosabb sci-fi irodalmi díjakkal kidekorált könyv szerzője, Orson Scott Card nem engedte ki kezéből a filmjogokat, hogy Hollywood ne szentségteleníthesse meg a méretes rajongói kultusszal övezett művét. Hogy mégis elkészülhetett, az valószínűleg annak köszönhető, hogy Orson Scott Card is ott sürgölődhetett a forgatókönyvnél, és figyelte, hogy ne legyenek nagy változtatások – konrétan szó szerint került át pár hangsúlyos mondat a szereplők szájából, a papírról a gyöngyvászonra. De persze nem lehet „egy az egyben” átvinni egy regényt a moziba, módosítani kellett ezt-azt.

A Földet már többször megpróbálta leigázni egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj és nem kisebb a szándékuk, minthogy elpusztítsák az egész emberiséget. 70 évvel a kíméletlen háború után az emberek talán megtalálták szabadulásuk kulcsát Ender Wiggin (Asa Butterfield) személyében. A csendes, de annál különlegesebb képességekkel rendelkező fiút egy szigorúan védett, titkos űrbázisra küldik, ahol hozzá hasonló tehetséges fiatalokból álló katonai csapatot képeznek ki. A vezetőség terve, hogy a szüleiktől, testvéreiktől elszakított gyerekekből egy olyan sereget formáljanak, akiket az idegenek elleni végső támadás során bevethetnek.
Endert addig manipulálják, míg kegyetlen gyilkossá nem válik. Egy váratlan esemény rádöbbenti a fiút tettei következményeire, és arra, hogy a körülötte zajló hatalmi játékban ő is csak egy eszköz. De a remény még nem veszett ki belőle: saját eszközeivel akarja megmenteni családját és a Föld lakóit a félelmetes idegen fajjal szemben. De vajon ez elég lesz a végső összecsapásra?

(port.hu)

Január 30., szombat, 20:15 óra – rtl_logo – RTL Klub

Kérem ossza meg ismerőseivel: