Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet beutazni Írországba

Részletes információk a www.gov.ie honlapon

Szombattól Írországba csak az érkezés előtt legtöbb 72 órával elkészített negatív koronavírusteszttel lehet belépni Romániából – közölte péntek késő este a külügyminisztérium.

A negatív eredményt fel kell mutatni a repülőre vagy hajóra való be- és kiszálláskor is.

Az intézkedés alól kivételt képeznek a nemzetközi közlekedésben dolgozók, beleértve a fuvarozókat, a repülőgépek és a hajók személyzete, a 6 évesnél fiatalabb gyermekek és azok, akik csak átutaznak az országon, ám ezek nem hagyhatják el a repülőterek tranzitzónáját.

Ugyanakkor az Írországba légi vagy tengeri úton történő belépéskor az utasoknak ki kell tölteniük egy utaskövető űrlapot (passenger locator form), amely letölthető a www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator-form honlapról, illetve rendelkezésre bocsát a repülő- vagy komptársaság.

A piros régióból érkező utazóknak (ide tartozik Románia is) azt ajánlják, hogy az érkezés utáni első 14 napban vonuljanak karanténba. Ez a korlátozás abban az esetben oldható fel, ha negatív eredménnyel jár egy, az ötödik napot követően elvégzett teszt is. A vesztegzár nem oldható fel 14 nap előtt azok számára, akik Angliából, Skóciából, Walesből és Dél-Afrikából érkeznek Írországba. A karantént megszegők 2500 euró bírságra, vagy hat hónapig terjedő börtönre ítélhetők.

Részletes információk az Írországba történő beutazással kapcsolatban a www.gov.ie honlapon állnak rendelkezésre.

A külügyminisztérium emlékeztet, hogy a román állampolgárok konzuli segítséget kérhetnek a dublini román nagykövetség 0035316681150; 0035316674318; 0035316674325 számain, sürgősségi esetben pedig rendelkezésre áll a diplomáciai képviselet erre a célra fenntartott vonala a 00353 864 684 351-es számon.

A külügy azt javasolja, hogy az Írországba indulók tanulmányozzák a dublin.mae.ro és www.mae.ro honlapokat is.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: