Tamási Áron felolvasó maraton

Közös olvasás az összetartozás jegyében

A közös olvasásnak összekapcsoló ereje van, így Hargita Megye Tanácsa a Kájoni János Megyei Könyvtár révén idén immár nyolcadik alkalommal szervezi meg február 23-án a nemzetközi felolvasó maratont, amelybe az Összetartozunk közösségépítő program jóvoltából Temes, Beszterce-Naszód, Krassó-Szörény megye és Aranyosszék magyarsága is bekapcsolódik.

A 2016-os esztendőben, Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond és Kányádi Sándor után, a VIII. nemzetközi felolvasó maratonon Tamási Áron, a nagy székely író életművét szólaltatjuk meg, az író halálának 50. évfordulójára emlékezve.

A mára országhatárokon átívelő rendezvényt 2009-ben Székelyudvarhelyen indította útjára a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. Mivel 2014-től a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár a rendezvény fő szervezője, ezen évtől a maratoni felolvasás központi helyszíne Csíkszeredába tevődött át.

Az évek távlatából örömmel állapítható meg, hogy a felolvasó maraton olyan programmá nőtte ki magát, amelyben szívesen és nagy lelkesedéssel vettek részt eddig is a szórványban működő iskolák, szervezetek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben kereste meg a szórványmegyék képviselőit, arra kérve őket, hogy népszerűsítsék a Tamási Áron felolvasó maratonba való bekapcsolódás lehetőségét az iskolák, a civilszervezek és minden olyan közösség körében, amelynek szívügye a magyar kultúra megőrzése.

– Közös érdekünk, hogy minél több színvonalas program szervezésével támogassuk a szórványközösségek identitásának megőrzését, gyarapodását és fejlődését. Az olvasás az egyetemes értékek szeretetéről szól, a közös olvasás az összetartozás élményét nyújtja – mutatott rá Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A maraton időpontja: 2016. február 23., reggel 10 órától 18 óráig lehet bekapcsolódni a világon bárhonnan, akár otthon egyedül vagy családi programként is. A felolvasó maratonról bővebben itt és itt olvashatnak.


VIII. nemzetközi felolvasó maraton, 2016. február 23., kedd

Az évről-évre népszerűbb, nemzetközivé szélesedett felolvasó maraton fő szervezője 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A 2009-ben Székelyudvarhelyen elindított maratoni felolvasás minden évben magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő alkotójának életművére irányítja a figyelmet országhatárainkon innen és túl. A tavalyi, hetedik maratoni felolvasáson közel 40 000 felolvasó szólaltatta meg Kányádi Sándor műveit, 12 ország 177 településén. Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor művei után 2016-ban, a nyolcadik nemzetközi felolvasó maratonon Tamási Áron, a nagy székely író életművét szólaltatjuk meg, az író halálának 50. évfordulójára emlékezve. A felolvasás fő helyszínén a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében reggel 10 órától 18 óráig várjuk a felolvasókat, de bárhol a világon lehet csatlakozni a felolvasáshoz, bármikor a nap folyamán, akár otthon egyedül, vagy családi programként is.

Az olvasás nem csupán a gyerekek kiváltsága, a közös felolvasásra szeretettel várunk mindenkit, aki szeretné megosztani az olvasás örömét másokkal. Ez az esemény az olvasás, az egyetemes értékek szeretetéről szól, a közös olvasás az összetartozás élményét nyújtja!

Az iskolai csoportokat a vezető pedagógus előzetes bejelentkezése alapján várjuk a felolvasás központi helyszínére, de a felolvasás történhet az iskolákban, az osztályban, a könyvtárban, magyar vagy más óra keretében.
Idén is elkészül a maraton könyvjelzője, amelyet minden felolvasó saját nevére tölthet majd ki. Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a résztvevők megnövekedett létszáma miatt a felolvasás távolabbi helyszíneire elektronikus formában juttatják el a könyvjelzőket. A Hargita megyei felolvasások szervezői a nyomtatott könyvjelzőket a Kájoni János Megyei Könyvtárban vehetik majd át.
Nagyon fontos a hivatalos bejelentkezés 2016. január 18 – február 18. között, hogy minden egyes résztvevőt regisztráljunk, és időben eljussanak a könyvjelzők a felolvasás helyszínére.
A jelentkezés az idei évtől online módon történik, a jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján jobboldalt, a  Tamási Áron felolvasó maraton feliratra kattintva (vagy a http://goo.gl/forms/ZJURBXIo8V link bemásolásával a Google keresőjébe). A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérjük, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapon a következő adatokat: ország, megye, helység, az intézmény/szervezet neve, a kapcsolattartó/szervező neve, e-mail címe, telefonszáma, a felolvasók létszáma. Az adatok kitöltése után a Küldés gombra kattintva történik a regisztráció.
Kapcsolattartó: Török Edit, telefon: 0753-073489

Az esemény Facebook oldala: Tamási Áron felolvasómaraton – 2016
Fontos: a Facebook-os bejelentkezés nem számít hivatalos jelentkezésnek.
A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a rendezvény Facebook oldalára a visszajelzéseket, a rövid beszámolókat, a felolvasás éléményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében. Ezáltal képet kapunk ennek az országhatárokat átlépő rendezvénynek a hangulatáról, méreteiről, lényegéről, melynek mi is részesei lehetünk.

A szervező csapat nevében előre is köszönjük az együttműködést, a közös olvasás örömét minden felolvasónak és a helyi szervezőknek!

TAMÁSI ÁRON (Farkaslaka, 1897. szeptember 20. – Budapest, 1966. május 26.) irodalmunk klasszikusa, nemcsak az erdélyi, hanem az egyetemes magyar irodalom elismert és népszerű alkotója. Az Ábel a rengetegben és néhány novellája ott sorakozik a magyar széppróza legelső sorában.
“Tamási Áronnál a mese is a valóság súlyosságára és bánataira vall; az ő szemén keresztül az állatok és a fák is a világ nagy összefüggéseit példázzák; nála ugyan minden agyafúrt székelységgé válik, de az ő székelysége maga az ezerarcú emberiség.” (A magyar irodalom arcképcsarnoka)

Kájoni János Megyei Könyvtár

Kérem ossza meg ismerőseivel: