Tanácskozott az EMNP és az RMDSZ

Eredménytelen volt a találkozó

Az RMDSZ visszautasította a magyar-magyar összefogást

Szilágyi Zsolt: „Hűek maradunk a Többen, többet!-elvhez”

Újra találkozott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke Kolozsváron. A mai tanácskozás után Szilágyi kijelentette: az RMDSZ attól is elállt, amiben legutóbbi találkozójukon megegyeztek, s egy egyéni jogértelmezéssel kibúvót találtak a magyar közösség érdekeit szolgáló együttműködés alól. A Néppárt elnöke bejelentette: tudomásul veszik, hogy az RMDSZ sehol nem akar összefogást, így saját jelölteket állítanak az önkormányzati választásokon.

A sajtótájékoztatón, melyen részt vett Bereczki Ferenc, a Néppárt Maros megyei szervezetének elnöke is, Szilágyi emlékeztetett: december 21-én már sor került egy találkozóra közte és Kelemen Hunor között, amikor megegyeztek a marosvásárhelyi előválasztásokon győztes Soós Zoltán közös indításáról. „Az RMDSZ most mégis kitáncolt a tavaly év végi megegyezésünk mögül, és azt javasolták, hogy Soós Zoltán függetlenként induljon. A városi koalíciós listáról hallani sem akarnak, s mindezt a választási törvény egyik cikkelyére hivatkozva utasítanák el, mondván, hogy az nem teszi lehetővé kisebbségi szervezetek koalícióban való indulást. Kelemen Hunor állítását azonban cáfolják a tények, hiszen 2008-ban és 2012-ben is volt jogi precedens kisebbségi pártok összefogására, amikor Temesváron, először a Nemzeti Liberális Párt, a Német Demokrata Fórum és a Kereszténydemokrata Nemzeti Paraszt Párt alakított választási koalíciót, majd 2012-ben, a Nemzeti Liberális Párt nélkül, a két alakulat összefogva indult” – mondta Szilágyi. „Amennyiben az RMDSZ szerint ez a törvény korlátozza a kisebbségi szervezetek koalíciókötési jogát, akkor joggal tevődik fel a kérdés, hogy miért nem tettek módosító javaslatot annak parlamenti vitájakor, vagy miért szavazták azt meg? Ugyanakkor, ha tudtak e törvényi részletről, a tavalyi év végén miért tettek mégis koalíciós ajánlatot a Néppárt számára a marosvásárhelyi listára vonatkozóan?” – tette fel a kérdést Szilágyi Zsolt. A Néppárt elnöke szerint a temesvári példák is azt bizonyítják, hogy ha van megfelelő politikai akarat, lehetőség van választási koalíció kialakítására. Szilágyi elmondta: az RMDSZ elutasította a választási párt megalakításának ötletét, valamint a területi leosztások szerinti indulás lehetőségét is, az összefogás egyéb módjára azonban nem tettek konkrét javaslatot. „Az együttműködés három különböző lehetőségét is felkínáltuk: egy választási párt megalakítását, a koalíciót és a területi leosztás lehetőségét is, ám az RMDSZ politikusai mindegyiket visszautasították. Nem komolyan vehető ajánlat az, hogy néppártosok RMDSZ-es listákon induljanak, hiszen a Néppárt épp azért jött létre, hogy egy önálló politikával képviselje az autonómia, a föderalizmus, vagy épp a korrupcióellenes harc ügyét” – mondta Szilágyi.

A marosvásárhelyi helyzettel kapcsolatban a Néppárt elnöke kijelentette: tartják magukat a helyi szervezetek megegyezéséhez, és támogatják Soós Zoltánt, ugyanakkor reméli, hogy az RMDSZ vezetősége is belátja, hogy az előzetesen – a Néppárt és az RMDSZ helyi szervezetei között – született szóbeli megegyezés értelmében, a városi lista is közös lesz. „Mindannyiunk érdeke, hogy erősebb magyar képviseletünk legyen az önkormányzatokban, így a <<Többen, többet!>> elvében továbbra is hiszünk. Sajnáljuk, hogy az RMDSZ vezetői elzárkóznak a magyar-magyar összefogástól, és így világossá kell tennünk: saját jelölteket és listákat fogunk indítani. Marosvásárhelyre vonatkozóan továbbra is tartjuk magunkat a helyi szervezetek tavaly tavasszal megkötött egyezségéhez” – mondta Szilágyi.

berecki_szilagyiBereczki Ferenc és Szilágyi Zsolt

A sajtótájékoztató végén Bereczki Ferenc elmondta: úgy érzi, a Néppárt már-már jobban képviseli Soós Zoltán érdekeit, mint maga az RMDSZ. „Ha Marosvásárhely közös polgármesterjelöltje mögött nem lesz egy széles körű támogatottság és egy koalíciós csapat, jóval kevesebb eséllyel indulhat a választáson. Soós Zoltán függetlenként való indítása politikai öngyilkosság, mellyel végleg letörölhetik a politikai térképről a marosvásárhelyi polgármester-jelöltet” – mondta Bereczki. Szilágyi Zsolt hozzátette: Erdély-szerte a magyar választópolgárok mobilizálására törekednek majd.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Az EMNP együttműködési keretmegállapodásának tervezete:
Együttműködési keretmegállapodás


Valós összefogást javasolt az RMDSZ

Kelemen Hunor Kolozsváron egyeztetett Szilágyi Zsolttal

Az összefogásnak a magyar emberek érdekeit kell szolgálnia és nem a politikai szerveztek önös érdekeit. Törvényi akadálya van ugyanis annak, hogy magyar választási pártot lehessen bejegyeztetni Romániában. Egy ilyen rögtönzött ötlet veszélybe sodorja a teljes magyar képviseletet – erre figyelmeztette Kelemen Hunor szövetségi elnök Szilágyi Zsolt EMNP-elnököt január 28-i kolozsvári találkozójukon.

Az RMDSZ elnöke szerint az EMNP választási pártra vonatkozó kommunikációs ötlete kivitelezhetetlen: a helyhatósági választási törvény kilencedik cikkelye szerint ugyanis kisebbségi szervezetek kizárólag saját nevük és logójuk alatt indulhatnak a választásokon. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az RMDSZ az EMNP-vel együtt megvalósítja ezt az ötletet, közösen teszik kockára a teljes magyar önkormányzati képviseletet. „Felelőtlenség volna összefogás címszó alatt olyan helyzetet teremtenünk, hogy néhány nappal a választások előtt, amikor már nincs lehetőség új jelöltlistát iktatni, megóvják a választási listánkat, amelyet a bíróság megsemmisíti. Így egyetlen magyar képviselő sem lesz a tanácsban” – nyomatékosította Kelemen Hunor, aki azt is hangsúlyozta: az RMDSZ nyitott a más együttműködési lehetőségekre, így például arra is, hogy a Szövetségi jelöltlistáján jelen legyenek az EMNP jelöltjei, akik megőrzik párttagságukat és identitásukat. Erre már volt példa négy évvel korábban – tette hozzá.

Az EMNP elképzelése szerint választási koalíciót kellene létrehozni, majd a választásokat követően a mandátumot szerzett politikusok visszatérnek az őket delegáló politikai szervezetbe. Kelemen Hunor ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a mandátum alatti pártváltást tiltja a törvény, egy ilyen lépés esetén mandátum nélkül maradna több ezer magyar választott önkormányzati képviselő.A választási koalíciókat legkésőbb április 20-ig be kell jegyezni. Az ország bürokráciai buktatóit ismerve, két és fél hónap alatt ezt képtelenség kivitelezni, politikai pártot ennyi idő alatt lehetetlen létrehozni. Vajon kell-e a magyar képviselet kárára ilyen kísérletezésbe kezdenünk?” – fogalmazott Kelemen Hunor az elképzelésről.

A szövetségi elnök hozzátette: az RMDSZ továbbra is keresi az összefogás lehetőségét, nyitott a valós és kivitelezhető együttműködésre. „A Magyar Polgári Párttal aláírtunk egy megállapodást, amely alapján a törvényes kereteket betartva, együtt tudunk működni az önkormányzati és a parlamenti választásokon. Ez is bizonyítja, ha valóban van rá politikai akarat, meg lehet egyezni. A mi ajánlatunkra Marosvásárhelyen megvalósulhat az összefogás: Soós Zoltán, az összmagyar előválasztás győztese, az RMDSZ és a két magyar párt közös polgármesterjelöltje. Bízunk abban, hogy ennek az EMNP is partnere marad ” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Kérem ossza meg ismerőseivel: