„Táncolva ugrálni, dalolva zengeni”

Hamarosan rajtol Románia legnagyobb és legrégebbi Régizene Fesztiválja Csíkszeredában!

Nyolc országból érkező meghívottakkal várja koncertjeire július 14-től közönségét a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, ám a július 10-én nyitó Régizene Nyári Egyetem is kínál már előzetesen zenei élményeket.  A www.regizene.ro honlapon elérhető végleges program mentén dr. Filip Ignác Csabát, a rendezvény művészeti tanácsadóját kértük meg a kínálat áttekintésére.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált Románia legrégebbi és legnagyobb régizenei fesztiváljaként tartják számon: 1980-tól számítják a létrejöttét, és, mint közismert, 1986-1990 között be volt tiltva. A legnagyobb jelző azt jelenti, ez az a fesztivál Romániában, ahol a legtöbb világhírű együttes megfordul egyazon kiadáson. Továbbá rangjelzője is a Fesztiválnak, hogy kik a meghívottak – magyarázta kérdésünkre dr. Filip Ignác Csaba, a Fesztivál művészeti tanácsadója.

Idén a „Tanzen und spingen, singen und klingen” a rendezvény mottója, amit így fordított le a Hargita Megyei Kulturális Központ szervező csapata: „Táncolva ugrálni, dalolva zengeni”. Amint a mottó is jelzi, idén a német zene a témája a rendezvénynek. A német régizenének erdélyi vonalon is van egy erőteljes jelenléte a szászok révén – mutatott rá a művészeti tanácsadó. Olyan szintű barokk zenét írtak Erdélyben a német zeneszerzők, mint akár Németországban, vagy Nyugaton – így a program egyik különlegessége, hogy lesznek ilyen koncertek is, amelyek az erdélyi szász zenére van beállítva.

A Fesztivál fő meghívottja az Ausztriából érkező Unicorn együttes, amelyet Michael Posch alapított 1991-ben. Művészetük központjában a hiteles hangszerelés és a historikusan dokumentált rögtönzés áll. Csíkszeredában ezúttal német középkori zenét fogunk tőlük hallani.

UNICORN_postkarte

Premier: historikus klarinét

„Minden évben próbáltunk olyan hangszert elhozni, amely különlegesség számba megy, főleg Csíkszeredában. Most eljutottunk a historikus klarinéthoz: ilyen hangszer még nem szólalt meg eddig a Fesztiválon. A francia Le Baroque Nomad együttes egyik tagja játszik rajta, és innen jött az ötlet, hogy hívjuk meg tanítani is” – emelte ki premierként dr. Filip Ignác Csaba. Mint mondta, nagyon sok diák tanul klarinéton az országban, és abban reménykedik, sokan jönnek majd el meghallgatni a különleges hangzású historikus klarinétot, és aki megnézi, idővel talán ő is egy ilyen fajta muzsikálás felé hajlik.

 Az immár végleges program a www.regizene.ro oldalon konzultálható – a programra pillantva a művészeti tanácsadó fölhívja a figyelmet: már július 10-én megkezdődik a Régizene Nyári Egyetem, és lesznek olyan tudományos előadások hétfő-kedd-szerdán, naponta délután 4 órától, a Márton Áron Gimnáziumban, melyek a nagyközönség számára is nyilvánosak.

A Fesztivál „nulladik napja” is a szerda: ekkor kerekasztal beszélgetésre kerül sor, melynek Boér Károly, a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztője a moderátora, és amelyet élőben közvetít is a rádió. „Megemlékezünk Kobzos Kiss Tamásról, aki ezelőtt négy éve volt húszadszorra meghívottja a fesztiválnak. Sajnos tavaly távozott közülünk, így a meghívott zenésztársakkal őrá emlékezünk. A beszélgetés meghívottjai lesznek Erdal Şalikoğlu Törökországból, aki Tamással sokat koncertezettegyütt, továbbá Csörsz-Rumen István, Sudár Balázs és Pécsi L. Dániel Magyarországról. A beszélgetés szüneteiben pedig zenélnek is a meghívottak” – bocsátotta előre a művészeti vezető.

Csütörtöktől rajtol a koncertek sorozata a Fesztiválon. Az első is Kobzos Kiss Tamásnak állít emléket, ezúttal a Mikó-vár udvara nagyszínpadán. Az emlékkoncerten a kerekasztal beszélgetés meghívottjaihoz csatlakozik Michael Posch furulyaművész is, aki a bécsi Clemencic Consort régizenei projektjeiben alkotott együtt Kobzos Kiss Tamással.

Az Emlékkoncertet fesztiválnyitó nagykoncertként az Unicorn fellépése követi. Esténként 10 órától idén is a Mikó-vár bástyájában hangolnak a meghívottak halkabb, beltéri hangzásra írt művekkel. A késő esti muzsikálások sorát megnyitva, csütörtökön a The Little Light Consort svájci együttes viola da gamba consorton fog nagyon finom és nagyon érdekes zenét nyújtani Csíkszeredában.

„Direkt érkező érzések”

Egyébiránt, a várudvari koncerteken is elektromos hangosítás nélkül zajlanak a koncertek, ezért ezek idejére gyerekfoglalkozásokat biztosítanak a szervezők a kicsikkel érkező hallgatóságnak. „Jó döntésnek bizonyult, hogy pár éve kivontuk a hangosítást a Régizene Fesztivál koncertjeiről, mert másképpen szólal meg a zene, amikor direkt kapja a hallgató, nem pedig a hangfalakon keresztül. Közvetlenebb tud lenni, direktebben jönnek az érzések is, amiket közvetít.” – mondta Filip Ignác Csaba.

Pénteken hallgatható a Régizene Nyári Egyetem diákjainak a hangversenye: a hagyományos, házias koncert keretében mutatkoznak be a résztvevők. Majd este a Barokk Fesztivál Zenekarnak és a Barokk Fesztivál Kórusnak a közös hangversenyére várják a közönséget a szervezők. Német zene Erdélyből és Németországból – barokk zene lesz műsoron, egy koprodukció eredményeként: Ulrike Titze koncertmester, több éve a fesztiválzenekar szakmai vezetője és Steffen Schlandt, a brassói Fekete Templom orgonistája közreműködésével, aki a helyi vonatkozású szász műveket hozza el.

Péntek este 10-től Németországban és Olaszországban élő művészeket hallgathatunk a bástyában: a barokk trombitán játszó Hegyi Gábor, és a tőlünk elszármazott, csembalón és pozitív orgonán játszó Cipriana Smărăndescu közös koncertje a Nem csak Bach címet viseli.

A szombati napon a gyermekeké a vár, ahol idén is reneszánsz játékokat lehet kipróbálni. De lesz Tálentum játszóház, Arany Griff-rend és Lóci-színpad bábszínház Lázár Attilával. Szombaton a koncertek sorát már délután 5-kor megnyitja a benti teremben a bukaresti Lyceum Consort, és a Kájoni Consort Barótról, majd a várudvaron 6 órától folyamatosan követi egymást. A Carmina Renascentia Nagykárolyból szász és sváb zene. 7-kor a Musica Historica, este 8-tól a franciaországi Le Baroque Nomad együttes, mely a romániai Codex együttes pár tagjával kibővülve többek között Schubert zenéjét is játssza majd, de zsidó régizenét is. Este 10 órától Bach szonátákat Trio Barocco címen három romániai zenész – Mihai Ghiga, Hunyadi Koppány és Erich Türk – közreműködésével hallgathatunk.

Vasárnap hagyományosan kihelyezett koncertek is lesznek Hargita megye területén: a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalban, Gyergyószárhegyen az Il Festino belgiumi együttes, Csíkszeredában pedig a Mikó-várban 6 órától a Musica Profana.

Csíkszeredába érkezik a Madrigál kórus is

Vasárnap 19:00 órától nagymérvű produkció kap helyet a Mikó-várban: a szervezők meghívták a világhírű bukaresti Madrigál Kamaraórust.

Madrigal

Románia legismertebb, 1963-ban alapított hivatásos kórusa több mint 4100 alkalommal lépett fel eddig a világ számos helyszínén, így fokozatosan az ország szellemi védjegyévé vált. 2014 óta, a kórus megalapítója emlékének tiszteletére a Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus nevet viseli. A Fesztiválon a csíkszeredai Codex régizene együttessel és a budapesti Kónya Istvánnal közösen a brassói származású, reneszánsz lantművészre, Bakfark Bálintra emlékeznek, halálának 440. évfordulóján. „Bakfark Bálint, aki zeneszerző is volt, mai szóhasználattal élve egy igazi „sztár” volt, mert a korabeli főrendiek kegyét élvezte, sokfelé muzsikált.” – fedte fel Filip Ignác Csaba. Ezúttal madrigálok Bakfark által lantra étírt változatait és eredeti variációit, de többek között a fesztivál mottóját adó Hassler-madrigált, a „Tanzen und spingen”-t is előadják.

A fesztiválzáró estét mindenki számára nyitott reneszánsz táncház zárja, melyen a reneszánsz táncok közül ki-ki megtanulhat kedvére való motívumokat.

A Régizene Fesztivál támogatóinak köszönhetően minden koncertre ingyenes a belépés.

Kérem ossza meg ismerőseivel: