Tánczos Barna: az erdők nem válhatnak botanikus kertté

Biztosítani kell az erőforrást az ipar és az energia számára

Az erdők nem válhatnak botanikus kertté, Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára – vélekedett Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető egy szerdai bukaresti konferencián rámutatott, a minisztérium feladata tartani az egyensúlyt az erdő különböző funkciói, a biológiai sokféleséget biztosító, a gazdasági, illetve a társadalmi szerepük között. Az utóbbi időben Tánczos szerint az erdőnek a biodiverzitásban betöltött szerepére helyeződött a hangsúly, “de mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy az erdők nem válhatnak botanikus kertté” – magyarázta. Hozzátette, a szén-dioxid megkötésén vagy a fajok és élőhelyek védelmén túlmenően az erdőknek Európa-szerte biztosítaniuk kell a szükséges erőforrást az ipar és az energia számára. “Európában még mindig több millió, talán több tíz millió háztartás használja a fát a hő- és adott esetben az áramtermeléshez is” – részletezte.

Tánczos elmondta: a hét folyamán a kormány elé kerülő új erdőstratégiának is az a célja, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot, a rugalmasságot és az egyensúlyt az erdő három fő funkciója között. “Egy asztalhoz kell ültetnünk mindazokat, akik a legjobbat akarják az erdőnek, a legjobbat akarják az iparnak, és a legjobbat akarják az élőhelyeknek is, és akik hozzá akarnak járulni ehhez közép- és hosszú távon” – fogalmazott a tárcavezető.


Jelentés: a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a faipari vállalatok

A romániai faipari vállalatok a hazai erdőállomány teljes éves növekedésének a 33 százalékát termelik ki a 63 százalékos európai átlaghoz képest – derül ki a PwC könyvvizsgáló és gazdasági tanácsadó cég jelentéséből, amelyet szerdán ismertettek egy bukaresti konferencián.

A jelentés szerint a fakitermelésre rendelkezésre álló erdők éves növekedéséhez viszonyítva Romániában a kitermelés (beleértve a veszteségeket is) mintegy 44 százalékos.

A PwC adatai szerint 2021-ben az erdészet és a faipar részesedése a román exportból 7 százalékos volt. Ehhez a legnagyobb mértékben a késztermékek (bútorok) járultak hozzá, amelyek az ágazat teljes kivitelének a 46 százalékát jelentették. A faexport 41,5 százaléka nyersfa, fűrészáru, rétegelt lemez és egyéb fatermék volt a múlt évben. A faipar részesedése a behozatalban 4 százalékos volt tavaly, Románia legfőképpen papírtermékeket importált.

A jelentés szerint Románia az európai rangsor végén áll az erdészet és a faipar GDP-hez való közvetlen hozzájárulása tekintetében. Ezeknek az ágazatoknak a részesedése a rangsor élén álló Lettország (5 százalék), Észtország (4,4) és Litvánia (4,3) bruttó nemzeti termékéből háromszor nagyobb, mint a Romániában az elmúlt öt évben jegyzett 1,59 és 1,75 százalék közötti arány.


Közel 150 házkutatást tart szerdán a rendőrség egy illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezet felszámolásáért

Több megyében összesen 146 helyszínen tart házkutatást szerdán a rendőrség. Az akció célja egy illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezet felszámolása.

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás Bákó, Bihar, Dolj, Beszterce-Naszód, Fehér, Hargita, Kolozs, Konstanca, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Maros, Neamţ, Olt, Suceava és Teleorman megyére terjed ki. A hatóságok több tucat vállalat székhelyén, tizenhét erdészeti hivatalnál és összesen 33 személy lakásán tartanak házkutatást. Egy adócsalás, pénzmosás, sikkasztás és illegális fakitermelés gyanújával indított büntetőeljáráshoz gyűjtenek bizonyítékokat.

A nyomozók szerint 2019-től kezdőden a két Suceava megyei csoportosulásból álló bűnszövetkezet húsz fakitermelő vállalaton keresztül követett el törvénytelenséget. A gyanú szerint ezek a cégek illegális fakitermelésből származó brikettet és deszkát forgalmaztak Konstanca, Suceava, Kolozs, Fehér, Botoşani, Bákó, Vrancea, Iaşi, Teleorman és Ilfov megyében, illetve Bukarestben. Az árutranzakciók egyáltalán nem vagy csak részlegesen szerepeltek a könyvelésükben.

A közlemény szerint a bűnszövetkezet kereskedelmi partnerei beleegyeztek abba, hogy a faanyagok egy részét készpénzben fizessék ki közvetítőkön keresztül. Az adócsalásból származó bevételek különböző cégek számláira kerültek, ami a rendőrség szerint kimeríti a pénzmosás bűncselekményének fogalmát.

A rendőrség közölte azt is, hogy a szerdai házkutatásokat követően az adóhivatallal, az erdőőrséggel és az erdészeti hivatalokkal együttműködve felleltározzák az érintett cégek birtokában lévő faanyagokat, és több tanút is beidéznek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: