Tanügyminiszter: Lehetséges, hogy a második félévtől kinyitnak az iskolák

Erre a járványhelyzet függvényében, február 8-ától kerülhet sor

Lehetséges, hogy a második félévtől kinyitnak az iskolák – jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tárcavezető szerint ez előtt a dátum előtt nem lehet szó a klasszikus oktatásra való visszatérésről, és a második félévtől is csak ‘a járványhelyzet függvényében’ kerülhet erre sor.

Cîmpeanu kifejtette: január közepén értékelik a helyzetet, és ‘nem zárnak ki semmilyen forgatókönyvet’. Előfordulhat, hogy csak a kicsik térnek vissza az iskolába, de lehet, hogy a vizsga előtt álló osztályok (is), illetve megtörténhet, hogy engedélyezik az osztályban történő oktatást azokban a régiókban, ahol alacsonyabb a fertőzöttségi arány, és tekintettel lesznek arra is, hogy miként halad az az oltási kampány – magyarázta a miniszter.

Cîmpeanu azt mondta: minderre leghamarabb a második félév első napjától, azaz február 8-ától kerülhet sor. ‘Fizikailag és logikailag nem lehet másképp’ – szögezte le a tárcavezető.


S. Cîmpeanu: A nyári iskola jó megoldás lehet a lemaradások bepótlására

A nyári iskola jó megoldás lehet a lemaradások bepótlására – jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter, miután oktatási kérdésekben tárgyalt a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) képviselőivel.

A tárcavezető megfelelőnek találta az AUR javaslatát, hogy nyári iskolákat szervezzenek a lemaradások bepótlására, de rámutatott: ehhez a tanárok együttműködésére si szükség van, és költségvetési forrásokat is találni kell.

Meglátása szerint a bepótlandó anyagmennyiséget egyénileg kell felbecsülni, és ez nem annak függvénye, hogy mit adott le a tanár, hanem annak, hogy mit sajátított el a tanuló.

Cîmpeanu úgy fogalmazott: ‘amennyiben klasszikus formában tudjuk kezdeni a második félévet’, be kell pótolni az egészségügyi válság miatt kimaradt anyagot.


Rafila: A PSD az iskolák kinyitását kéri a vakációt követően

A Szociáldemokrata Párt (PSD) az iskolák kinyitását kéri a vakációt követően – nyilatkozta szerdán Alexandru Rafila.

A szociáldemokrata szenátor szerint ‘indokolatlan’ az intézkedés elhalasztása.

Rafila emlékeztetett: az Európai Unió egyetlen országa sem zárta be november-decemberben az elemi iskolákat. Hozzátette: mindjárt egy éve lesz, hogy a gyerekek nem járnak rendesen iskolába, és egyeseknek, főleg azoknak, akik nem fértek hozzá rendes körülmények között az online oktatáshoz, ez rendkívül nagy hátrányt jelent.

A mikrobiológus ‘megmagyarázhatatlannak’ nevezte azt a döntést, hogy az iskolákat február 8-áig zárva tartsák, és határozottan kérte, hogy a vakációt követően térjenek vissza a normális oktatáshoz.

Úgy fogalmazott: az újabb egyhónapos halasztás ‘nem jó sem a tanulóknak, sem a diákoknak, sem a gazdaságnak’.


Az RMDSZ szerint február 8-ától meg kell nyitni az oktatási intézményeket

Az RMDSZ továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy február 8-ától nyissák ki az oktatási intéményeket – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

“Az RMDSZ azt az álláspontot képviseli és kormányzati partnereit is arról győzi meg, hogy a második félévtől, február 8-tól nyissák ki az óvodákat, és induljon újra a fizikai jelenlétet feltételező oktatás az elemi, a nyolcadik és a 12. osztályokban. Már a választási kampányban megfogalmaztuk, és kitartunk amellett, amit a szakemberek állítanak, hogy az óvodák és iskolák részleges újranyitásával az óvodások és a diákok kontrollált környezetbe kerülnek, hiszen az óvónők, a pedagógusok és a tanárok mindent megtesznek azért, hogy a közegészségügyi szabályokat betartsák’ – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szövetségi elnöke úgy véli: az óvodákban és az iskolákban megoldható a napi egészségügyi felügyelet és a szűrővizsgálat, fertőzöttség esetén pedig könnyebben követhető a beteg környezete.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: