Tapasztalatcsere Törökországban

„Boldog iskolák – lelkes tanítás” elnevezésű Erasmus+ projektben a ditrói „Siklódi Lőrinc” Általános Iskola négy ország együttműködésével (Észak-Macedónia, Franciaország, Lengyelország, Törökország) immár negyedik alkalommal vesz részt pedagógusai képviseletében. 2022. március 21-25. közötti találkozónak Törökország, Konya városa adott helyet, ahol iskolánkat öt pedagógus képviselte.

Kapcsolatteremtés, szakmai továbbképzés és a résztvevő országok kultúrájának megismerése a mindenkori cél. A nagyon sok élmény és kaland mellett, a reggeltől estig zajló előadások során hasznos információkat kaptunk a STEAM módszer alapú oktatásról. A STEAM a természettudományok, technológiák, mérnöki tudományok, matematika és művészetek területét egyesíti. Ezeket a tantárgyakat ötvözve projektszerű feladatok megoldására ösztönzi a gyerekeket, így fejleszti a kreativitásukat, az együttműködő, problémamegoldó képességüket innovatív eszközökkel.

A részt vevő pedagógusok különböző projekteket mutattak be ezen módszerrel, érdekes tudományos kísérleteket ismertettek, melyek érthetőbbé tehetik a néha elvontnak tűnő tantárgyakat. Meglátogattunk egy óvodát, hol betekintést nyerhettünk az óvodai élet mindennapjaiba. Megtudtuk, hogy a Covid 19 járványügyi szabályok miatt át kellett szervezzék működési programjukat, a szigorú maszkviselési szabályok máig is érvényben vannak. Az óvodai csoportok elrendezése hasonlít a mi óvodai csoportjainkhoz. Láthattunk egy jól felszerelt játszóteret, ahol minden udvari játék megtalálható, különleges fénypontként megemlítendő egy jól kihasználható szabadtéri színpad.

Színes, gazdag óvodai tevékenységeken vettünk részt: legoból, fakockából, WC-papír gurigából, poharakból hidat építettek az ovisok, valamint hajót mosogatószivacsból és hurkapálcából. Élvezhető, sikeres kísérleteknek lehettünk szemtanúi.

A konyai Tudományos központban a pedagógusok programozást és annak alkalmazását próbálhatták ki, valamint áramkört építtethettünk, melynek kipróbálásakor gyermeki öröm járta át az alkotó pedagógusok lelkét.

A közös munka megalapozta a kötetlen beszélgetések kialakulását, a meglévő nyelvtudás bővítését, valamint barátságok szövődését.

A következő találkozásra 2022. május 15-20. között kerül sor Lengyelországban, mely a projekt utolsó állomása.


„Siklódi Lőrinc’’ Általános Iskola Ditró

„Eszterlánc’’ Napközi otthon

Szőcs Teréz óvónő

Kérem ossza meg ismerőseivel: