Téli madáretetés

Megviseli a hazai tél az embert, meg a bükk és a fenyőfa állományt is. Persze mi erősek vagyunk, kibírjuk – fát is rengeteget ültetünk. De sokkal nehezebb dolguk van a madaraknak. Miben segíthetünk színes-kedves énekesmadarainknak az áttelelésben?

Vonulnak is, meg nem is

Amint felcseperednek a nyáron kikelt madárfiókák és a szülőkkel együtt feltöltik zsírkészleteiket, azonnal megkezdik a vonulást. A közhiedelemmel ellentétben nem a hideg a vonulásuk elsődleges oka, hanem a táplálékforrás hiánya. Elfogynak a bogyók, a rovarok sem olyan gyakoriak, ezért a téli hónapokat táplálékban gazdagabb területeken töltik. Mégis számos faj választja vonulás helyett a sokkal veszélyesebb áttelelést. Megéri nekik maradni, hiszen tavasszal elsőkként választhatnak területet, így hamarabb rakhatják le tojásaikat. Ha korán röpítik ki első fészekaljukat, akkor lesz idejük második (néhány esetben harmadik vagy negyedik) fészekalj felnevelésére is. Na meg jó sokat tudnak örvendeztetni minket csodálatos énekükkel. A kertészt is örvendeztetik, hiszen sok madár rovarokon él. De csak abban az esetben, ha túlvészelik a zord telet.

Mi lesz, ha etetjük őket?

Egyszerre segítünk rajtuk, szórakozunk, tanulunk, és még a városunkat is jó fényben tüntetjük fel. Az ember közelségéhez szokott madaraknak sokat segíthetünk rendszeres táplálék biztosításával. Könnyen megbarátkoznak az etetővel, sok esetben évről évre ugyanazon az etetőn töltik el a telet. Fontos az etetés folytonossága, hiszen megszakításokkal nehéz helyzetbe hozzuk a madarakat – nem lesz elég idejük és energiájuk új táplálékforrásra találni. Kellemes családi programmá válhat az eledel előkészítése, kihelyezése, de főleg a madarak megfigyelése. A gyerekek megtapasztalhatják a törődésnek egy új oldalát, betekintést nyerhetnek a nyűzsgő madárvilág életébe, és így könnyedén kialakulhat bennük a természet szeretete és tisztelete.

etetok_kisujsag_cover

Készítsünk etetőt

A madáretető elkészítésében csak a fantázia szab határt. Legegyszerűbb megoldás egy tányér kihelyezése a teraszra vagy az ablakpárkányra. Barkácsolhatunk tetővel ellátott dúcetetőt, melyet kertekbe, parkokba tudunk kitenni. Szárított tökből, kókuszdió vagy narancs héjából készíthetünk függő etetőt. Pillepalackot is fel lehet használni erre a célra: 10 cm magasságban teniszlabda méretű lyukat kell vágni az oldalára, ahol berepülhetnek a madarak a palackba töltött eledelhez. Érdemes a palackot egy ággal keresztülszúrni a vágott lyuk alatt, hogy legyen mire rászálljanak a madarak. Ezt a típusú etetőt faágakra lehet felakasztani.

Mivel etessünk?

Az etetőre járó madarak kedvenc eledele a sótlan napraforgómag. A cinegék feltörik, a verebek és a pintyek hántolják, míg a gerlék és a rigók egészben lenyelik. Magkeveréket is vásárolhatunk nekik, melyben köles, napraforgómag és kukorica van. Egy-két félbe vágott almát is érdemes kitenni, amit tele lehet szurkálni magokkal. Állati erdetű fehérjéhez, zsírhoz juthatnak a madarak, ha reszelünk nekik főtt tojást, vagy sótlan szalonnahéjat szegezünk az etető mellé. A harkályok különösen szeretik a faggyút és a hájat. A dióbél meg a csipkebogyó is kedvelt eledelük. Fontos a madarak számára ivóvizet is biztosítani. A jéggé fagyott ivóvizüket reggelente öntsük fel langyos vízzel.

2_kisujsag_cover

Egy recept

A cinkegolyót több madárfaj is szereti. Előállítása egyszerű: melegített sótlan zsírba keverjünk magokat, formáljuk teniszlabda méretűre, és helyezzük bele egy necczsákba. Itt is szívesen látott a fantázia, hiszen ezt a masszát tésztaformákba és poharakba is lehet önteni. Ha teljesen kihűlt és elnyerte a formáját, akkor ki lehet aggatni faágakra. Egy kis kötelet érdemes elhelyezni a még formálható masszába, hogy ne legyen nehézségünk a kiaggatással. Íme, egy cinkegolyó recept: négy púposkanál felmelegített sótlan zsír (vagy mogyoróvaj), 5 marék magkverék (köles, napraforgómag, stb.), dió, csipkebogyó, mazsola és két kanál kukoricaliszt. Ezt a masszát necczsákba, poharakba vagy muffinformába kell önteni. Hűtőben rövid idő alatt megkeményszik.

SPA

Sokan még nem tudják, de a Gyergyói medence nagy része 2007 óta Natura 2000-es védett területként van nyilvántartva. Kiemelt madárvédelmi terület (Special Protection Area) a medencét körbevevő havasok, illetve a Maros-szoros. Ezek a területek ideális életteret biztosítanak több mint 170 madárfajnak, melyek közül nyolc fokozottan védett (pl.: gatyáskuvik, haris, császármadár, siketfajd; de fontos kiemelni még a Romániában igen ritka és itt költő karmazsinpirókot, szírti sast és uráli baglyot). A ritka fajok mellett büszkélkedhetünk jelentős állományú gyakori fajjal is. Gondolok itt a verébre. Míg mi lépten-nyomon verebekbe botlunk, addig Európában egyre több városból és faluból tűnnek el. Az elmúlt harminc évben az európai populációjuk felére csökkent. Hasonló sorsa jutott a pacsirta és a seregély is. Eltűnésük okai a mezőgazdálkodás megváltozása, a monokultúra elterjedése és a vegyszerek intenzív használata. Ezek következtében eltűnnek a madarak élőhelyei és csökken a táplálékforrásuk. Most már nemcsak a ritka, hanem a gyakori fajokra is megőrzési programokat kell kitalálni. Mindenesetre a téli madáretetéssel sokat segíthetünk a nálunk még gyakori madarakon.

madar1_kisujsag_cover

1.: széncinege, 2.: kék cinege, 3.: házi veréb, 4.: tengelic

madar2_kisujsag_cover

1.: erdei pinty, 2.: zöldike, 3.: fent citromsármány, lent fenyőpintyek

madar3_kisujsag_cover

1.: őszapó, 2.: csuszka, 3.: süvöltő, 4.: meggyvágó

És végül:

Gyergyószentmiklóson madáreledelt a Halászboltban, a takarmány- és mezőgazdasági boltokban lehet kapni.

Szívesen fogadunk általatok készített etetőkről és ott lakomázó madarakról fényképeket, melyeket tavasszal közzéteszünk. A fényképeket, madáretetős, madaras észrevételeiket, tapasztalataikat Barátunk a madár jeligével várjuk a kisujsag@yahoo.com e-mail címre.

Köszönet Kiss Arnoldnak és Szentes Lajosnak a madaras fotókért.

Kérem ossza meg ismerőseivel: