Templombúcsú a felszenteléskor

Benépesült a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József-templom

Búcsúünnepén, május elsején, vasárnap délután Tamás József püspök szentelte fel Gyergyószentmiklóson, a felszegi településrészen a 2013-ban elkezdett Munkás Szent József-templomot. A felépült templom szép példája a közösségi összefogásnak, hisz ezernél több gyergyószentmiklósi család, a helyi és a megyei tanács, valamint a magyar kormány egyaránt jelentős összeggel támogatta.

A jeles ünnepen részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára, Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér a megyei tanács gyergyószéki alelnöke is.

Köszöntőjében Borboly Csaba megyeelnök példaképként állította a jelenlévők elé a templom védőszentjét:

– A ma felszentelt templom védőszentje példakép lehet számunkra! Hisz Szent József volt az, aki biztosította a szent család anyagi hátterét, egyszerű ács volt, kétkezi munkájával kereste meg a mindennapi betevőt. Ha úgy tetszik, azt is mondhatom, hogy szakmunkás! Éppen ezért példakép ő nemcsak a munkásembereknek, hanem fiataljainknak, akik most gondolkoznak a pályaválasztáson, továbbtanuláson. Szent József példája legyen előttünk, aki a család anyagi hátterét csendes munkával biztosította – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

GyergyoszentmiklosTemplomszenteles1

Ugyanakkor arra is emlékeztette a hallgatóságot, hogy nagy püspökünk Márton Áron, akinek idén Emlékévét ünnepeljük, 90 évvel ezelőtt 1925. július elsejétől kezdődően1927-ig itt teljesített kápláni szolgálatot Gyergyószentmiklóson.

– A templom a közösség megtartó ereje. Adjuk vissza a kétkezi munka becsületét, tegyük élhetővé szülőföldünköt, hogy fiataljaink ne kényszerüljenek arra, hogy idegenbe kelljen munkát vállaljanak. Legyen ez a tér, a csendes ima, a megtartó hit, a boldogító igen, és a remény kiapadhatatlan forrása. Kívánom, hogy vasárnapról-vasárnapra teljen meg élettel! – zárta köszöntőjét Borboly Csaba.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a templomszenteléssel kapcsolatosan örömének adott hangot, hogy a megyei testület több mint 560 000 lejjel járult hozzá a templom megépítéséhez. Ebből az összegből, 100 000 lejt az április 25-i Bögöz községben megtartott rendes havi ülésén szavazott meg a testület, ezt a pénzt az iskolaépület plébániává alakítására fordítják.

Fotók: Keresztes Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: