Terepszemlén

Zajló munkálatokat látogattak végig

A mai nap folyamán, több, éppen zajló munkálatot is végiglátogattunk a sajtó képviselőivel, így az Építő utcában készülő szabadidős parkot, a Csodavilág Napköziotthonban zajló munkálatokat, a teherforgalmi útszakasz, valamint a kanalizálás munkálatainak alakulását szemléztük.

Teherforgalmi útszakasz

A kivitelezési szerződést 2019 szeptemberében írtuk alá négyéves időtartamra, a tervezők pedig tizennyolc hónapban állapították meg a kivitelezési időt.

 Az 5 144 994 lejes beruházás (áfával) az útépítés mellett, járdaépítést, helyenként pedig kerékpárút kialakítását, valamint parkolók létrehozását is tartalmazza.

szemle4

 A közmű kiépítésével egy időben, az útalap előkészítése is elkezdődött – a szennyvízhálózat cseréje történt meg, jelenleg pedig az esővízelvezető-rendszer úttestbe való elhelyezése zajlik.

Csatornahálózat (Kanalizálás)

 Elkezdődtek a városi szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai, a 47 km vezetéket magába foglaló, valamint nyolcvan utcát, illetve három lakónegyedet érintő beruházás finanszírozásának túlnyomó részét ebben az esetben is a Fejlesztési Minisztérium biztosítja.

 Az áfástól több mint 28 000 000 lejes beruházás megvalósítására huszonnégy hónapja, azaz két éve van a kivitelezőnek. A szennyvízhálózat kiépítésének munkálatai is jó ütemben haladnak: néhány utcában már sikerült kiépíteni a gerinchálózatot, ilyen a Rózsa, az Építő, vagy a Dózsa György utca.

szemle5

 Jelenleg a Békény, Halász és a Meszes utcában zajlanak munkálatok, tavasszal pedig további utcákban is elkeződik a folyamat.

Szabadidős park

 2,6 millió lejt nyert Gyergyószentmiklós a Regionális Operatív Programban, melynek eredményeképpen az Építők utca végén található, több mint 10 000 négyzetméteres területen alakítanak ki szabadidős, közösségi parkot.

 Jelenleg a munkálatok utolsó fázisa zajlik: betelepítették a zöld növényzetet, így több száz fa és cserje, valamint több ezer virág lesz majd a parkban. A padok, a szemeteskukák, illetve a szabadtéri fitnesz-elemek is a helyükön vannak, ugyanakkor az öntöző- és a kamerarendszert is üzembe helyezték.

szemle1

 A járdafelületen végzett munkálatokat követően, tavasszal lesz a park hivatalos átadása, hisz addigra a növényzet teljes pompájában várhatja a parkba látogatókat.

Csodavilág Napköziotthon

 Több alkalommal is leálltak, majd újrakezdődtek a munkálatok a Csodavilág Napköziotthonnál, hisz mivel egy régi épület felújításáról beszélünk, több nem várt akadály is útba esett a folyamat során, amelyek plusz beavatkozásokat igényeltek.

 A beruházást közel 800 000 lejjel támogatta a Fejlesztési Minisztérium, az elmúlt időszakban pedig a megyei önkormányzat is hozzárendelt egy 300 000 lejes értéket, mindezek mellett pedig még az önkormányzat is hozzá fog rendelni egy bizonyos összeget a jövő évi költségvetéséből.

szemle2

 A kivitelezés itt is az utolsó szakaszához érkezett: az alap megerősítése után, a terek kialakítását, valamint a belső munkálatokat is elkezdik. Bízunk benne, hogy jövőre már tanévnyitót is lehet tartani az intézményben.

Kamerarendszer

 A város négy fő bejáratánál (Gyilkostó, Tekerőpatak, Alfalu és Szárhegy felőli bejáratok) helyeztünk el térfigyelő kamerákat. Első fázisban az alaprendszert építettük ki, így a későbbiekben már csak a további kamerák felszerelése szükséges.

 Az említett területek már állandó megfigyelés alatt vannak, a nap 24 órájában figyelik a Helyi Rendőrség munkatársai.

szemle3

 Amint arról már korábban tájékoztattunk, az elkövetkező időszakban, a költségvetés kereteinek függvényében – további 38 helyre szerelünk fel kamerát a városban, annak fontosabb pontjain.

*     *     *

Hamarosan, a projektek részletes bemutatóit is közöljük.

Kérem ossza meg ismerőseivel: