Térfigyelők a közbiztonság erősítésére  

A város mintegy 30 pontján

Annak érdekében, hogy a forgalmasabb csomópontokban és a gócpontokon megerősödjön a közbiztonság – idén térfigyelő kamera-rendszer felszerelését tervezi a városvezetés.

A beruházások sorában 100 000 lejes keretet irányoztak elő a városatyák arra a célra, hogy több városrészen is kamerák felügyeljék a közrendet. Jelenleg annak feltérképezése zajlik, hogy hol van leginkább szükség térfigyelőkre, melyek azok a kritikus pontok, amelyek a városlakók biztonsága szempontjából megerősítésre szorulnak. Az elmúlt hetekben egyeztettek az önkormányzat és a rendfenntartó szervek illetékesei néhány helyszínről, ahol javíthatná a közbiztonságot a hét minden napján, 24 órában működő kamera jelenléte. Mintegy harminc ilyen pontot jelöltek meg, egyértelmű, hogy a kiépítést többlépcsős rendszerben és több év alatt lehet majd megvalósítani – most a feltérképezésen és a fontossági sorrend megállapításán folyik az előkészítő munka. A térfigyelők nemcsak 24 órás felvételt készítenek, de ezek archiválása is a rendszer része lesz, ami azt jelenti, hogy az ismeretlen elkövetők, illegális szemetelők, rongálók, garázdálkodók kilétének a felderítésekor hasznos segédanyagot képezhetnek majd, akár utólagosan is.

A tervek szerint a rendszert a helyi rendőrség 24 órás ügyeletes-szolgálata figyeli majd folyamatosan. Az archívumhoz is nekik lesz hozzáférésük, az adatok kezelése, monitorizálása, archiválása speciális engedélyekhez kötött.

Az előkészítés jelenlegi fázisában a lakók közreműködése is hasznos, mivel számos esetben ők tudják leginkább, mely városrészeken szoktak gondok lenni.

A városvezetés ezért arra kéri a gyergyószentmiklósiakat, hogy amennyiben meglátásuk szerint a közbiztonság szempontjából a város valamely pontján fontos lenne a térfigyelő kamera jelenléte, akkor javaslatukat írásban fogalmazzák meg és nyújtsák be a városháza iktatójába március hónap végéig. A javaslatot rövid indoklás, pontos helymeghatározás (esetleg fénykép) és elérhetőség is kísérje. A beadványokat szakmai bizottság mérlegeli majd.

A tervek szerint az idei évben a fővonal megépítése és a keretbe beleférő kameraszám kerülne felszerelésre a kiemelt fontosságú pontokra. A rendszert pedig az elkövetkező években tovább bővítenék majd.

Kérem ossza meg ismerőseivel: