Természetvédő szervezeteket hívtak konzultálásra a medvekérdésben

A közös cél a természet egyensúlyának fenntartása 

Az ember és a konfliktusos nagyragadozókkal való együttélést vizsgálja a Régiók Bizottsága (RB) Környezetért, emberekért és a gazdaságért elnevezésű cselekvési terve, ehhez készít jelentést a bizottság megbízásából Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RB tagja. A cselekvési terv felülvizsgálata érdekében konzultációra hívta a természetvédelmi szervezeteket Csák László szakértővel együtt. A konzultáción részt vett Demeter László a Pogány-havas Kistérségi Társulás és a Natura 2000 Gondnokság részéről, aki ismertette a társulás által összeállított 9. pontban összeállított medvemenedzsment javaslatokat, amelyekkel egyetértett Borboly Csaba és Csák László is.

A közös cél az, hogy a természet egyensúlya megmaradjon, ezért szükség van a különböző szervezetek közötti párbeszédre, mondta Borboly Csaba. Hozzátette: ezért tartották fontosnak, hogy a jelentés készítésének folyamatában találkozzanak a természetvédőkkel.

A jelenlevők egyetértettek abban, hogy regionális medvemenedzsment stratégiát kell kidolgozni, hiszen specifikus probléma lévén, nem lehet központilag megoldásokat kidolgozni, legyenek helyben medveszakértők kiképezve. A kérdés kezelésében nagyon fontos a finanszírozás, mint a kártérítési rendszer gördülékeny működésének biztosítása, a kármegelőzési rendszerek kidolgozása és működtetése.

Demeter László felhívta a figyelmet az innovatív kutatások és azok finanszírozásának fontosságára, mint például a genetikai alapú nagyságbecslés és annak folyamatos követése.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy a Natura 2000-es támogatások rendszerét nálunk is be kell vezetni, illetve a szakminisztériumnak biztosítania kell az átláthatóságot.

Demeter László kihangsúlyozta, szét kell választani az állatvédőket, akik az állatok jogaiért harcolnak, és a természetvédőket, akik jelentős része egyetért a veszélyes egyedek eltávolításával, amelyek kárt okoznak a természetben.

Felmerült az etetés kérdése is, amellyel a vadászok enyhítik a vadászat okozta stresszt. Ez például nem működik a farkas vagy a hiúz esetében, így a populációt nem lehet befolyásolni.

Ismételten terítékre került a valós számlálás fontossága, illetve Demeter László a pilotprojektek fontosságát hangsúlyozta, amelyek kapcsán pozitív a tapasztalat, nyitottak rá a gazdák is.

A jelenlevők egyetértettek abban is, hogy minden érintettet érdekeltté kell tenni, és abban is megegyeztek, hogy folytatják az együttműködést.

A vadkárok ügyében tett eddigi lépésekről itt olvashatnak: http://vadkarok.hargitamegye.ro/  vagy a közösségi oldalon: https://www.facebook.com/vadkarok/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi linken olvashatnak: https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Kérem ossza meg ismerőseivel: