Tervektől az eredményekig

Gazdasági konferenciát tartottak Gyergyószentmiklóson

Gyergyószentmiklós adott helyet ezúttal Hargita Megye Tanácsa és Fejlesztési Ügynökségének közös szervezésében pénteken, november 25-én a gazdasági konferenciának. Barabás Csaba, a Fejlesztési Ügynökség vezetője azokról a konkrét megvalósításokról számolt be, amelyek tavaly fogalmazódtak be. A konferencia és pályázati kerekasztal célja, hogy a vállalkozók, érdeklődők személyesen feltehessék kérdéseiket, megfogalmazhassák javaslataikat intézményvezetőknek, szakembereknek, polgármestereknek és parlamenti képviselőknek. Barabás Csaba beszámolt azokról az adókedvezményekről, amelyet jövőben igényelhetnek a helyi vállalkozások Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalától. A kritériumokat teljesítve már 25 ezer lejes beruházástól kezdődően és egy új munkahely létrehozása esetén adókedvezményben részesülhetnek a gyergyószentmiklósi vállalkozások. Ugyanakkor szó esett a szakképzés fellendítése érdekében aláírt együttműködési egyezményről is, amelyet Gyergyószentmiklós és Ditró mellett Székelyudvarhely és Csíkszereda városaiban is sikerült aláírni. Az ügynökség vezetője ennek fényében kiemelte, hogy egyre nagyobb érdeklődésnek örvendenek az ehhez hasonló konferenciák, hiszen elkezdődött a munka és most már nem csak beszélnek, hanem konkrét megvalósításokról is beszámolhatnak.

dscn3369

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint összefogással, egymás iránt tanúsított bizalom mellett nem maradnak el az eredmények sem a gazdasági életben. Fontosnak tartja a helyi vállalkozások együttműködését is. Összefogással a vállalkozók erős piaci szereplők lehetnek, és mi ezt kell ösztönözzük. Tíz kis cég összefogásban erősebb lehet mint egy nagyobb megyén kívüli vállalat – tette hozzá a megyeelnök kiemelve, hogy a Fejlesztési Ügynökség által elindított platformon összesített direkt vásárlásokból profitálhatnak a helyi vállalkozások, elkerülve, hogy más megyékből jelentkezzenek cégek. Mindezek mellett Borboly Csaba arra biztatta a jelenlévőket, hogy meglátásaikat, javaslataikat juttassák el a képviselő jelöltekhez és a megyei tanács felé is, hogy változtatásokat eszközölhessenek a rossz törvényekre, amelyek megnehezítik az előre lépést. Jó példaként említette a szakképzés terén elért eredményeket, ugyanis a szakminisztérium figyelembe vette azokat a módosító javaslatokat, amelyeket Hargita Megye Tanácsa fogalmazott meg és amelyek a megye iskoláitól érkezett meglátások alapján születtek. – Fontos, hogy együtt tudjunk gondolkodni, beszélni a problémákról és arra közösen keressük a megoldásokat. Ezért is öröm számomra, hogy itt van Bende Sándor képviselő jelölt, hisz sok rossz törvényünk van, amelyet meg kell változtatni – hangsúlyozta a megyevezető.

A konferenciát Bajkó Tibor az ARBOR Vállalkozók Szövetségének elnöke moderálta, ahol jelen volt Szőke Domokos Csíkszereda alpolgármestere és Nagy Zoltán Gyergyószentmiklós polgármestere mint házigazda.

Kérem ossza meg ismerőseivel: