Tiltakozásokkal fenyegetőzik a Spiru Haret szakszervezeti szövetség…

…ha a kormány nem emeli a tanügyi alkalmazottak bérét

Tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a tanügyi alkalmazottak egy részét tömörítő Spiru Haret szakszervezeti szövetség arra az esetre, ha a 2021-es állami költségvetés elfogadásáig a kormány nem dönt a tanügyben dolgozók bérének emeléséről.

A szakszervezeti szövetség kéri a kormánytól, vizsgálja felül a bérek befagyasztására vonatkozó döntését, és készítsen egy “korrekt elemzést” a tanügyi fizetésekről. Amennyiben a 2021-es költségvetés elfogadásáig nem ismerteti a kormány a tanügyi bérekkel kapcsolatos álláspontját, tiltakozó akciókba kezdenek – áll a Spiru Haret szakszervezeti szövetség elnöke, Marius Nistor által aláírt közleményben.

Ebben hangsúlyozzák, hogy a romániai pedagógusok bére átlagban egyharmaddal kisebb a versenyszférában dolgozó, egyetemi végzettséggel rendelkező alkalmazottakénál.

Marius Nistor ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a bizonyos közintézményeknél dolgozó őröknek vagy sofőröknek nagyobb a fizetésük, mint a tanároknak.

Az érdekvédelem vezetője felrója azt is, hogy a járvány beálltakor a tanügyi alkalmazottakat “bedobták az ismeretlenbe”, megfelelő felkészítés és eszközök hiányában kellett áttérniük az online tanrendre, saját zsebből kellett az online tanításhoz szükséges eszközöket vásárolniuk, “és a Youtube-ról kellett megtanulniuk, miként léphetnek kapcsolatba a gyerekekkel – ahol lehetett, mert még jelenleg is számos olyan gyerek van, akiket megfosztanak a tanuláshoz való joguktól, mivel nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy részt vegyenek ezeken a tevékenységeken”.

Az érdekvédelem hangsúlyozza, a 2018/114-es sürgősségi rendelet értelmében már 2020. szeptember 1-jétől fizetésemelés járt volna a tanároknak, ezt azonban a Ludovic Orban vezette kormány 2021. szeptember 1-jére halasztotta. Ugyanakkor a törvény értelmében 2021 januárjától valamennyi közalkalmazott bére a 2018. decemberi és az egységes bértörvény által a 2022-es évre előirányzott fizetése közötti különbség 25 százalékával kellene hogy nőjön.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: